Ideje kako organizirati prostor

1354

prostor
Kad naše police, ladice, ormari su puni, a k tome ne možemo se svega riješiti i sve što imamo potrebno nam je, često se nađemo pred problemom kako organizirati i posložiti sve to a k tome da bude pregledno i uredno te vizualno privlačno. Kad imamo sve na svom mjestu, složeno i pregledno tada nećemo trošiti vrijeme tražeći ključeve a žuri nam se na posao ili biti u potrazi za omiljenim receptom kojega ste izrezali iz časopisa dok vaš želučić je gladan i zove upomoć.

Uzmite si vremena sada da si organizirate sve potrebno kako kasnije ne biste to dragocjeno vrijeme trošili kada vam se najviše žuri.
Organiziranje svakog kutka doma potraje, no kad jednom imate sve u svom redu, tada sve ono što ste koristili i uzeli sa svog mjesta biti će lakše vratiti na to isto mjesto a na taj način ćete zadržati svoje ladice, ormare i dom urednim i organiziranim.

Prilikom sortiranja manjih predmeta poput nakita, ključeva, naočala, pomoći će vam kutijice i posudice raznih ili istih dimenzija i boja koje će biti u vašim ladicama, na policama ili negdje drugdje. Servis od kojega vam je ostala pokoja šalica ili tanjurić odlično će doći za sortiranje, a k tome nećete trebati kupovati za to namijenjene posudice. Sitniji nakit, kovanice, ziherice i dr. vrlo sitne predmete možete posložiti u posudice za led. Na veće kutije, košarice i kante u koje ćete pohraniti veće predmete, dobro je napisati natpis što se nalazi unutra kako bi jednim pogledom saznali gdje je upravo ono što trebate.
Svi papiri i računi traže također organizaciju, a za to odlični su fascikli s koricama i kutije. Da bi vaš kućni ured, mjesto gdje šivate ili bavite se nekim drugim hobijem bio uredan,posegnite za bilo kojim kutijama, makar to bila kutija u kojoj ste kupili cipele ili čak jaja. Da i te kutije mogu biti vrlo lijepe vidjeti ćete na priloženim fotografijama. Kada dobijete poklon koji je bio zapakiran u kutiji, dobro razmislite što ćete s njom učiniti i hoće li vam za nešto zatrebati. Pritom nećete biti prisiljeni na kupovinu kutija kojih srećom sada na trgu ima svih veličina, boja i materijala. Svaku kutiju vrlo lako se da oblijepiti s tkaninom ili tapetom i ukrasnim papirom koji će biti u stilu s vašim interijerom u kojem se nalazi.

Svakodnevne poruke na papirićima koje sadrže vama bitne informacije lako se gube po džepovima, stolu i ladicama, a da se to ne bi nastavilo napravite si veliku ploču. Vrlo jednostavno obložite čvrstu podlogu s spužvom ili stiroporom i tkaninom koja će biti praktična za kačenje svih tih papirića na jedno mjesto. Da ne bi bili u potrazi za pribadačama drugi naći je da po cijeloj dužini te ploče na više mjesta postavite trake ili lastiku koja će vaše papiriće s porukama tako pričvrstiti za podlogu. Da vaša ploča s porukama može biti privlačan detalj na vašem zidu, prikazuju primjeri na slikama. S malo truda i vremena sami ćete si napraviti svoju ploču za poruke, razglednice, recepte…Da bi smanjili broj papirića kupite ploču za pisanje koju ćete postaviti u prostoriji u kojoj najviše boravite. Tako ćete smanjiti količinu smeća i na taj način čuvati ovaj naš planet. Ako puno pišete,praktično je jedan cijeli zid namijeniti za pisanje pa tako niti jedna zapisana poruka neće se izgubiti a mjesta za nove tekstove uvijek će biti.
Kada izrezanih recepata imate popriličnu brojku, podijelite ih u skupine:predjela, glavna jela, deserti i sl. a zatim svaki recept stavite jedan iznad drugoga u prozirne plastične foldere. Potraga za omiljenim jelima tako će biti lakša i brža.

Kad spominjem preglednost, koliko je pregledan vaš ormar? U ormaru nikada dovoljno mjesta, no znajte da pretrpani ormar je ujedno i nepregledan ormar gdje ćete teško posegnuti za najdonjom majicom uz to da sve što se iz natrpanog ormara izvuče biti će kao da nije vidjelo peglu. Da bi vaše majice bile pregledne i lakše pristupačne posložite ih u ladice tako što će svaka majica biti uredno složena i okomito postavljena na podlogu jedna uz drugu što će vam olakšati uzimanje majica pri čemu niti jednu neće biti teško izvući.

Kada nije moguće da sve posloženo bude ujedno i vizualno privlačno ili kada želite brzo i jednostavno sakriti nered najbolje rješenje su zavjesice koje će riješiti ovakve probleme.
Navedeni prijedlozi i priložene fotografije vjerujem pomoći će vam u vašem spremanju čak i onih predmeta za koje niste mogli naći mjesto ili rješenje.

[nggallery id=37]

Valentina Vičević, dipl.dizajner

Komentari