Emocije i dizajn

263

Sreća, užitak i zadovoljstvo su emocionalna stanja u kojima smo zadovoljni. Uz ovo ide i definicija sreće koja je jedan od najvećih psiholoških problema. No svatko od nas samih zna što nas veseli, što je to što nam uljepša dan. Koje emocije su prisutne u nama tijekom dana i koje emocije bude predmeti uokolo nas?! Na sva ta pitanja svatko od vas ima odgovor za sebe. Svatko od nas zasigurno ima neki sebi drag predmet, a i zna zašto mu je prirastao srcu. Znajući da u nama se bude razne emocije prilikom gledanja i korištenja nekih svakodnevnih predmeta, dizajneri sve više pridaju važnost osjećajima. To područje u dizajnu jedan je od bitnih faktora na koje dizajner ne smije zaboraviti prilikom dizajniranja. Tako i izraz koji se u dizajnu sve više koristi je da forma slijedi emocije. Među dizajnerima koji su emocijama pridali važnost su Philippe Starck, Stafano Giovanoni, Alberto Alessi, Alessandro Mendini… Alberto Alessi za dizajn kaže da on treba buditi emocije u ljudima, prenijeti osjećaje, probuditi uspomene i iznenaditi. Za njega dizajn treba učiniti ljude sretnijima. Među poznatim dizajniranim predmetima koji bude emocije u nama je cjediljka dizajnera Philippa Starcka koji za svoj stalak za cijeđenje kaže “Mojoj cjediljki nije glavna funkcija da se koristi za cijeđenje limuna, već da započne komunikaciju”. Nije li pozitivno da nas okružuju ugodni predmeti pa da nam život bude ispunjen užicima i radosnim trenucima. Tako predmeti koje biramo trebaju biti jednostavni za upotrebu, a da istovremeno pružaju nam užitak i radost. Njihova prava ljepota nije samo vanjski izgled, već posjedovanje nečega više od toga. Da nas to nešto privuče u kupnji nekog predmeta, taj predmet treba biti privlačan a ujedno treba ispunjavati svoju funkciju, biti praktičan i biti upotrebljiv i jasan. Jedno je sigurno, a to je da atraktivni predmeti i šaljivi predmeti su oni koje želimo posjedovati.

Tako sigurno će nas nasmijati zaštitna rukavica za primanje toplog posuđa ili uljepšati nam jutro stalak za četkice i pastu za zube. Možda bez tostera koji ostavlja tragove likova iz crtića nemožemo započeti svako jutro ili bez kupke čiju vodu držati će zanimljivi čep, a vrata će nam svaki put ostati otvorena zahvaljujući zelenom liku Normanu. Ako posjedujemo plišanog medvjeda koji nam je i ujedno i zvučnik za naš Ipod od njega će biti teško se odvojiti ili zaspati nećemo moći bez jastuka koji nam pušta našu omiljenu glazbu.

Od svega toga sigurno je da prema emocijama biramo predmete u koje se zaljubljujemo, koji govore više o nama samima. Tako tuš u obliku slapa i ako ga nemamo poželimo ga imati jer u nama budi osjećaje ugodne i opuštanja.

Da svakodnevno radimo, funkcioniramo uspješno trebaju nam emocije, te one nam govore da li ono šta činimo dobro je ili nije. Svakako bolje funkcioniramo kad smo dobre volje, sretni i zadovoljni,a uz to smo i kreativniji. Stoga prepustite se emocijama i birajte predmete koji će vam uljepšati i razveseliti dan ili s kojima ćete sebi i sebi dragim ljudima novi dan, tjedan ili mjesec učiniti posebnim i veselim.

Jedna od internet stranica i dućana gdje možete naći zanimljive poklone, potrebne vam svakodnevne predmete je www.flat.si.


dipl.dizajner Valentina Vičević

[nggallery id=17]

Komentari