Djelatnici bečkog javnog prijevoza u novom ruhu

146

Tvrtka Wiener Linien kao klimatski prihvatljiv partner mobilnosti proteže se kroz grad poput crvene niti. Ona se također odražava u novoj službenoj odjeći, a izrazito mi je drago što se pritom pazi i na održivu proizvodnju“, kazala je članica bečkog poglavarstva za javni prijevoz, Ulli Sima, povodom predstavljanja novih odora za osoblje bečkog javnog prijevoznika.

Za uniforme je zaslužna bečka modna kuća „Peng!“. Na novom se dizajnu radilo dvije godine. U tom su periodu prikupljena mišljenja svih zaposlenica i zaposlenika kao i voditeljica i voditelja timova, što znači da su zaista svi odjeli poduzeća bili uključeni u proceduru.

Nova službena odjeća nudi širok raspon kombinacija © Marko Mestrovic

A nova je službena odjeća tvrtke Wiener Linien prije svega izrazito komotna. Nova kolekcija ukupno obuhvaća oko 30 različitih komada odjeće. U ponudi su ležerne traperice, košulje od piqué pletiva, dvostrane prošivene jakne, bluzon jakne, tamnoplave haljine, remeni i torbe koje se mogu nositi kao ruksaci. Velik je naglasak pritom stavljen na visokokvalitetne materijale. Uniforma se tako sveukupno sastoji od 75 % prirodnih vlakana. „Dvostrana prošivena jakna ispunjena je najnovijom tehnologijom šupljih vlakana. Ideja za to preuzeta je od polarnih medvjeda. S ovom jaknom zaposlenicama i zaposlenicima na terenu sigurno neće biti hladno“, dodala je Sima.

Günter Steinbauer (slijeva), Alexandra Reinagl (u sredini) i Ulli Sima (zdesna) © PID – Fürthner

„Drago mi je da smo za naše zaposlenice i zaposlenike uspjeli razviti tako lijep novi outfit. Bio je to dug i zahtjevan proces. Ali se isplatio! Umjesto dosadašnje sive boje nosit će elegantnu plavu s crvenim akcentima. Novi su komadi odjeće istovremeno udobni i elegantni“, objasnila je članica uprave Wiener Linien, Alexandra Reinagl. Pritom naglašava da je udobnost u svakodnevnom radu najvažnija: „Naše djelatnice i djelatnici raznoliki su poput Beča. Stoga smo uniformu dizajnirali za najrazličitije tipove tijela. Samo su traperice dostupne u 45 veličina.“ Uz to, nove uniforme prate i trend slojevite odjeće koji je prisutan u zimskim sportovima. „Zahvaljujući širokom rasponu mogućih kombinacija postoji ponešto za svačiji dojam hladnoće ili topline“, kazala je Reinagl. Osim toga, osoblje će dobiti i priručnike sa svim mogućim odjevnim kombinacijama na jednom mjestu.

Bečka tvrtka Wiener Linien, inače, sakuplja staru odjeću te je djelomično daje reciklirati. Od tog se recikliranog materijala izrađuju, između ostalog, cerade za kamione, krpe za čišćenje u radionicama ili vojni šatori. Dio uniforme, poput podstavljenih hlača, donira se Caritasovom prihvatilištu za beskućnike poznatom kao „Gruft“.

Prelazak na nove uniforme predviđen je u proljeće 2021. © Marko Mestrovic

Nova se službena odjeća pak uglavnom proizvodi u Europi. Pletenina se izrađuje od obnovljive sirovine runske vune i održivih sintetičkih vlakana. Pojedini su komadi, poput torbe, čak u cijelosti proizvedeni od reciklirane tkanine.

Sredstva javnog prijevoza gradske su žile kucavice. Unatoč koronavirusu ponovo smo uspjeli privući putnike. Sada u javnom prijevozu imamo gotovo jednak broj putnika kao inače. Plava boja uniforme također odaje to povjerenje u javni prijevoz“, zaključuje predsjednik uprave Wiener Linien, Günter Steinbauer.

Osoblje bečkog javnog prijevoznika u nove bi odjevne kombinacije trebalo uskočiti u proljeće 2021.

Dvostrane prošivene jakne imaju prozračno punjenje od šupljih vlakana © Marko Mestrovic

Pogledajte video: https://youtu.be/EcQIO-0V8SI.

Komentari