Dječji namještaja je ujedno i igračka za dijete

477

Stilovi se mijenjaju, svašta se proizvodi i pokušava prodati,a ono što svakako ide dobro i što se uvijek traži su dječje stvari. Od doba kad sam ja bila mala do danas velika promjena i razlika je u tome što se sve za djecu nudi. Tada nije bilo puno izbora dječjeg namještaja koji je ujedno i igračka za dijete,a sada nude se pametni komadi namještaja koji su ne samo za djecu zanimljivi, već i za odrasle osobe a posebno za mene. U svima nama leži dijete i ako nismo imali mi, eto naša djeca će moći imati svega lijepoga a da je potpuno prilagođeno njima i njihovom uzrastu i spolu. Njihov svijet je prepun boja gdje njihova mašta može svašta, puno toga se i stvara da taj njihov svijet bude udoban, siguran a uz to i zabavan. Tu nema trenda, tu je sve kao iz bajke i crtića, a dizajneri sve više gledaju osmisliti pametni namještaj. Kako je djeci igračka glavni dio igre, tako je i namještaj sve više osmišljen da bude koristan i prilagođen dječjoj igri.

Pri kupnji namještaja za djecu pripazite na materijal iz kojega je napravljen, od kojih dijelova se sastoji i kako se održava te može li se dijete samo igrati i koristiti time. Materijal tako treba biti vodootporan, gladak i obojan neotrovnim bojama, a sam dizajn interaktivan ne bi li poticao dječju maštu, kreativnost i istraživački duh. Ujedno bitno je da je primjeren dječjoj dobi jer tako je i prilagođena veličina samog namještaja. Prije svega dijete i njegovo zdravlje i sigurnost je na prvom mjestu pa tako i dizajneri misle na svaki detalj. Ako je dijete već veće, starije, prepustite mu da ono samo izabire svoje prve komade namještaja jer tada ste sigurni da nećete pogriješiti pri odabiru.

Interaktivni namještaj zasigurno neće brzo dosaditi djetetu kao određene igračke, a uz to neke od komada namještaja moguće je na više načina koristiti, pa će djetetu svaki puta biti novo i zanimljivo. Zato je osmišljen namještaj koje vaše dijete neće tako brzo prerasti i moći će u svojoj sobi koristiti za koju godinu i u neke druge svrhe osim igre. Pa tako Cubi namještaj nudi istovremeno stolicu, stol i kutiju za igračke ili kasnije slikovnice i knjige u jednom. Da poznati dizajneri nisu zaboravili na one najmlađe pokazuje primjer stolica dizajnera Pantona, Panton stolica koja je prvi put proizvedena za nas odrasle godine 1967. Evo danas i klinci imaju mogućnost upoznati se sa dobrim dizajnom. Novorođenčad ćemo lakše uspavati dok se mi skupa s djetetom ljuljamo na stolici Rockid koja je pametno rješenje njemačkog dizajn studia Ontwerp. Nakon što dijete odraste ostaje nam stolica za ljuljanje. Multifunkcionalni namještaj, namještaj koji nema vida i sl. poveznih malih komada dobro došla su rješenja za dječji svijet.

Najbolji dizajneri za djecu su zapravo roditelji koji se igraju i dijele vrijeme s svojom djecom i tako upoznaju najbolje njihovu igru, njihove reakcije na postojeće stvari uokolo njih i znaju što će se djeci svidjeti. Kako djeca vole likove iz crtića i slikovnica danas je puno namještaja s crtežima tih likova. Njihova igra najvažnija je djetetova aktivnost,a ona potiče na tjelesno, emocionalno i psihofizičko zdravlje djeteta. Stoga povedite djecu sa sobom u kupovinu, igrajte se i zabavljajte, te njihovo gnijezdo učinite najboljim mjestom na svijetu. Sljedeće slike i primjeri neka vas odvedu u dječji svijet.

dipl. dizajner Valentina Vičević

[nggallery id=22]

Komentari