Dizajneri interijera otkrivaju 11 stvari u dnevnom boravku kojih biste se trebali riješiti

51

Dnevni boravak trebao bi biti opuštajuće mjesto za druženje, ali ponekad može postati pravi nered. Srećom, postoje stvari kojih se možete riješiti kako biste oslobodili malo prostora i svoju sobu učinili privlačnijom. Evo nekih stvari koje biste trebali izbjegavati u svojoj dnevnoj sobi, prema savjetu dizajnera interijera.

Maknite sve nepotrebne stvari iz dnevnog boravka

Ako u kući postoji jedna soba koja bi trebala biti bez problema, to je dnevni boravak, rekla je Julie Assenberg, dizajnerica i vlasnica tvrtke Julie Assenberg Interior Design. Tako imate barem jedno mjesto u koje možete pobjeći i zabaviti neočekivane goste, rekla je. Na primjer, pokušajte pronaći označene prostore za cipele, kapute, rukavice, igračke i ruksake, a ne bacajte ih u svoj stambeni prostor.

581ca03c6acfdb1c008b45cd

Zamijenite predimenzionirani namještaj manjim komadima

Veliki, glomazni namještaj stvar je prošlosti, kaže Rachel Street, dizajnerica i voditeljica emisije “Philly Revival” na mreži “uradi sam”. U bilo kojem domu, posebno onom manjem, teški namještaj zaista može učiniti da prostor izgleda zastarjelo i prepuno, objasnila je. Umjesto te ogromne plišane sofe ili teškog stola od trešnje, odlučite se za manji, proporcionalniji namještaj s čistim linijama, rekla je Street.

5e349e85ab49fd22a164ac63

Uklonite lažno cvijeće i biljke

Vrijeme je da se riješite lažnog cvijeća i biljaka, rekla je Assenberg. “Prave biljke su lijepe i služe svrsi – detoksiciraju zrak u vašem domu”, rekla je ona za Insider. “Plastične biljke su ljepljive i neki bi mogli reći da, umjesto da životnu energiju donose u vaš dom, donose namjeru zavaravanja.” Ako se ne možete nositi s pravim cvijećem i biljkama ili ako vaša soba ne dobije dovoljno prirodnog svjetla, jednostavno uređujte bez biljaka, rekla je Assenberg.

5e9efa0b5bd7a55f11735564

Previše jastuka može izazvati efekt da dnevni boravak izgleda prepuno

“Dekorativni jastuci mogu učiniti prostor lijepim, ali ako ih je previše, samo će se srušiti dizajn sobe i učiniti da prostor izgleda neuredno”, rekla je Street za Insider. Odlučite se za samo nekoliko jastuka za udobnost, preporučila je, i pokušajte odabrati one s prekrivačima za strojno pranje kako bi uvijek mogli izgledati izvrsno.

5e9ef98ad553f86174493b77

Razmislite o zamjeni masovno proizvedenih stvari s originalnijim, handmade dizajnom

Assenberg je rekla da, kad je to moguće, trebate zamijeniti jeftinija, masovno proizvedena umjetnička djela za one originalne komade. “Ako si ne možete priuštiti originalnu umjetnost u svom čitavom domu, barem uložite u jedan dobar komad za svoj dnevni boravak”, rekla je Assenberg za Insider. “Originalna umjetnost ima karakter i dušu.” Masovno proizvedene fotografije i platneni otisci trebali bi biti premješteni u podrum, dječje spavaće sobe ili kupaonice, ali ne u dnevni boravak, savjetovala je Assenberg.

5e9efb9d0fc63967e4410cf4

Vreće za sjedenje zauzimaju previše prostora

Imati vreću za sjedenje u dnevnoj sobi nije pametna ideja, kaže Amira Johnson, dizajnerica interijera tvrtke Emerald Doors. Zauzimaju puno prostora, teško se postavljaju oko drugog namještaja i uskoro izgledaju umorno, rekla je Johnson. Osim toga, ako ste ikada posjedovali jednu koja je procurila, onda znate kako je teško očistiti veliki nered, dodala je. Držite se strukturiranog namještaja u kvadratnom obliku u dnevnim sobama, rekla je Insideru i stavite vreće za sjedenje za dječju spavaću sobu ili igraonicu.

5e9efc0ee61f346bbf629fb4

Zamijenite svoje ogromne DVD i CD kolekcije digitalnim verzijama omiljenog sadržaja

Prije nekoliko godina posjedovanje ogromnog CD-tornja s punim zalihama bilo je ponos ponosa za obitelji, ali sada bi to mogao biti rijetko korištena gomila nereda. Street je rekla da je sada odlično vrijeme za nadogradnju svojih omiljenih dijelova sadržaja i digitalno korištenje, pogotovo jer to može značiti manje nereda u vašem domu. Pretvorite CD-ove u digitalne i donirajte fizičke kopije – zajedno s nekom zastarjelom elektronikom, poput starih VHS kaseta i DVD-ova – da biste vratili prostor na polici, preporučila je.

5e9efc4a4bca6363697d7197

Gomila časopisa i kataloga samo stvara nered, bez obzira na to koliko stilski djeluju

“Svi smo krivi za bacanje tih kataloga i časopisa na stolić za kavu samo u slučaju da dobijemo vremena da ih pregledamo. No, realnost je da se gomila nagomilava i nikada se ne stignemo pogledati”, rekla je za Street. Bacite sve one stare časopise u kontenjer za recikliranje i vratite taj prostor, rekla je. Uklonivši ovaj nered, odmah ćete skinuti težinu iz svoje dnevne sobe.

5e9ef77be61f346a675e8413

Drapirane zavjese su relikvija prošlosti

Drapirane, guste zavjese navučene preko divovskih šipki stvar su prošlosti i mogle bi davati dojam da je vaš dom zastario, rekla je Street. Tu je i problem što predimenzionirane zavjese sprječavaju ulazak svjetlosti u sobu, a prirodno svjetlo je adut ako želite da vaš prostor djeluje većim i modernijim, dodala je. “Ako ostatak sobe bude jednostavan, možete se odlučiti za dramatičniju zavjesu, ali pridržavajte se neutralnih boja, uzoraka i čistih linija”, rekao je Street za Insider.

5e9ef63c4bca635f52098fa3

Ograničite sitnice na nekoliko svojih omiljenih

Iako suveniri i uspomene jesu posebni, oni mogu uzrokovati nered u vašoj dnevnoj sobi kada ih odlučite prikazati sve, rekla je Johnson. Rješenje za to je odabrati nekoliko svojih omiljenih, a ostatak pohraniti dalje, predložio je Johnson. Zatim svakih nekoliko mjeseci izmjenjujte suvenire. Pri tome možete zadržati svoju kolekciju svježom i neurednom.

5e84fcd82d41c177fd0ed8eb

Ne vrijede svi vintage proizvodi, pogotovo ako izgledaju istrošeno ili vam se ne sviđaju toliko

Naravno, postoje voljene starine koje vrijedi čuvati, rekla je Assenberg, ali ako vam se nešto ne sviđa ili je jednostavno istrošeno, vrijeme je da krenete dalje. “Kupite nove ili renovirajte one predmete koliko vam proračun dopušta, dajući im potpuno novi život”, rekla je ona za Insider.

5e9ef56e0fc639633f2b9eeb

Komentari