Arhitekt osmislio mobilne platforme za ležaljke koje ne devastiraju morsku obalu

53

Arhitekt Dražen Smoković iz Rapca 4. rujna ma rabačkoj Girandelli postavio je svoju inovaciju. Riječ je o platformama za ležaljke koje se svojim podnožjem uklapaju na stjenovitu obalu. Platforma je izrađena od ekološkog materijala compacta, odnosno prešane iverice. Ovaj materijal pogodan je za korištenje u vanjskom prostoru, a ono što je sfecifično je to što platforma obalni pojas ostavlja netaknutim te povećava prostor za kupače na obali budući da je većina hrvatske obale stjenovito. Platformu je nakon korištenja moguće i razmontirati i spremiti, a obala je ostala u onakvom stanju u kojem smo je zatekli.

Kako je krenula cijela zamisao, opisao je Smoković za Super1 Telegram: „Kako profesionalno stalno projektiram u nekom virtualnom 3D prostoru, tako sam ja zamišljao ravne plohe uz more gdje bih mogao postaviti ručnik i sunčati se bez da dobijem masnice po tijelu. Napretkom tehnologije ideja o kojoj sam par godina mogao samo maštati sada je postala moguća. Odabrao sam mjesto, napravio skeniranje obale (angažirajući firmu koja je specijalizirana za takve poslove) i napravio probnu platformu za dvije ležaljke kako bih provjerio koliko je teorija izvediva u praksi.“

Nadalje dodaje: “Radi se o potpuno neinvazivnom pristupu jer plato nakon korištenja možemo razmontirati i spremiti, a obala ostaje u prvobitnom stanju. Hrvatska obala je u devedeset posto kamena i ako je želimo turistički eksploatirati, teško je izbjeći njenu devastaciju. Na ovaj način korisnici koncesija za plaže mogu postaviti postolja za ležaljke ili postolje za beach bar, a da pri tom ni najmanje ne oštete ni jednu stijenu.”

Komentari