1. La Cité du Vin u Bordeauxu, Francuska

Kao kulturni objekt posvećen naslijeđu vina, La Cité du Vin je san svakog ljubitelja vina. No, sama zgrada je prilično impresivna. Smješten na obalama rijeke Garonne, a dizajniran od strane Legendre i Nicolas Desmazières iz XTU arhitekata, posvećen je vinskoj tekućoj prirodi, kao odraz koji reflektira strukturu rijeke.

2. Umjetnička galerija Alberta u Edmontonu, Alberta, Kanada  


Ravno u srcu umjetnosti samog centra Edmonton, Umjetnička galerija Alberta ističe se svojim jedinstvenim dizajnom. Inspiriran gradskim okruženjem, arhitekt Randall Stout suprotstavlja kutne prozore čeličnoj traci koja se referira na oblike sjeverne Saskatchewan rijeke i Aurore Borealis.

3. Znanstveno umjetnički muzej u Marina Bay Sands, Singapur

#sg #artsciencemuseumsingapore #marinabaysands #thebestview #lightshow #sg2016 #singapore

Fotografiju objavljuje B.C (@ttacherpictt)

Podebljani lotus oblik koji krasi ArtScience muzej u Singapuru utjelovljenje je svoje misije. S 21 galerijskih prostora preko tri etaže čini krajnje odredište koje otkriva kako umjetnost, znanost, tehnologija i kultura oblikuju naše društvo.

4. Muzej umjetnosti Aspen u Aspenu, Colorado

Enjoy your powder day #aspenco! We are open again tomorrow.

Fotografiju objavljuje Aspen Art Museum (@aspenartmuseum)


Za svoj dizajn Muzeja umjetnosti u Aspenu, 2014 arhitekt Shigeru Ban dobio je Pritzker nagradu, a nastojao je stvoriti sklad između postojeće arhitekture u Aspenu i okolnog krajolika. Ne samo da zgrada veličine 33.000 četvornih stopa ističe ono najbolje u međunarodnoj suvremenoj umjetnosti, već je i cjelokupna struktura ekološki održiva.

5. Lille Metropolitan muzej u Villeneuve-D’ascq, Francuska

Foto:Max Lerouge
Foto:Max Lerouge

S više od 6.500 radova, Lille Metropolitan Muzej moderne umjetnosti, suvremene umjetnosti i Art Brut (radova nastalih izvan akademske tradicije umjetnosti) ostaje kultna zgrada u Francuskoj. Izvorno ga je dizajnirao Roland Simounet 1983. godine, a lijepo perforirane galerije po Manuelle Gautrand dodani su u 2010. godini za smještaj Art Brut kolekcije.

6. Louis Vuitton zaklada u Parizu, Francuska

#louisvuitton #louisvuittonfoundation #paris #paris

Fotografiju objavljuje fernandofmc (@fernandofmc)

Iako je muzej posvećen izložbama suvremene umjetnosti, Louis Vuitton Zaklada je arhitektonsko čudo u sebi. U 3600 panela koji čine zgradu, 12 jedra su izrađena od stakla zaobljenih do najbližeg milimetra. Poznati arhitekt Frank Gehry je podebljao viziju koju je učinio lijepu na pogled.

 

7. Metropol Suncobran u Sevilli, Španjolska


Uz impresivno ispreplitanje drvene konstrukcije koje niču kao gljive poslije kiše, Metropol Suncobran slovi kao jedan najfascinantnijih kulturnih odredišta u Sevilli. Osim toga, zgrada čiji je njemački arhitekt Jürgen Mayer, nudi i Arheološki muzej, te tržnicu, povišen trg, barove i restorane ispod i unutar suncobranima.

8. Muzej umjetnosti Milwaukee u Milwaukee, Wisconsin

#MilwaukeeArtMuseum #Calatrava #Architecture #Milwaukee #Wisconsin

Fotografiju objavljuje Macah (@macahlo)

Čak i više impresivan od kolekcije Muzeja umjetnosti Milwaukee  jest objekt koji sadrži više od 30.000 djela – zgrada u paviljonu Quadracci, koju je dizajnirao španjolski arhitekt Santiago Calatrava.

 

9. Bundeswehr Muzej vojne povijesti u Dresdenu, Njemačka


Njemački muzej vojne povijesti nastoji osporiti perspektive posjetitelja o ratu i nasilju. Tome dolikuje i sam dizajn zgrade. Novi nastavak završio je američki arhitekt Daniel Libeskind u 2011. godini koji je u obliku klina, kao da reže kroz stari arsenal. Igra svjetla i sjene u produkciji novog klina znači simboliziranje bogate vojne povijesti Njemačke.

10. Muzej islamske umjetnosti u Dohi, Katar

Zgrada Muzeja islamske umjetnosti i dalje je kultno obilježje tog krajolika. Pritzker nagrađeni dizajn arhitekta I.M. Pei nalazi se na vrhu visoke kupole atrija, koja sadrži i kulisu na vrhu za hvatanje i održavanje svjetlosti unutar kupole.

 

11. Ordos muzej u Mongoliji, Kina


Grad i Umjetnički muzej Ordos je kao nešto iz nekog drugog svijeta. Arhitekti MAD odlučili su zamotati strukturu u polirani metala, koji služi kao zaštita od oštre zime i česte pješčane oluje. No, ona također ima i metaforički smisao: zaštita kulture i povijest grada.

12. Muzej moderne umjetnosti Kunsthaus u Grazu

“Prijateljski izvanzemaljac”, sagrađen je 2003. godine, kako bi Graz dostojno obilježio godinu u kojoj je bio “Europski grad kulture”, a djelo je kreatora Petera Cooka i Colina Fourniera. Muzej se sastoji od tri dijela  i ima otprilike 11 000m2 prostora za smještaj izložbi. Arhitektura, dizajn, novi mediji, internetska umjetnost, film i fotografija ujedinjeni su pod istim krovom neobičnog muzeja koji ne skuplja niti održava neku stalnu izložbu, nema trajno spremište na raspolaganju, niti se poduzimaju kakva istraživanja. Jedina uloga ovog muzeja je predstaviti i osigurati proizvode suvremene umjetnosti.