Zašto ne bismo trebali nositi jeftine sunčane naočale

69

Sunčane naočale dobra su zaštita za oči na jakom suncu jer štite od UV zračenja, a istodobno su i odličan modni dodatak. Mnogi nose sunčane naočale više iz modnih razloga nego kao zaštitu protiv svjetla. Pritom su skloni kupovati jeftinije sunčane jer pridonose izgledu, a zahtijevaju malu investiciju. Međutim, nošenje nekvalitetnih naočala može djelovati loše na zdravlje naših očiju.

Kvalitetna zaštita za oči su one sunčane naočale koje imaju stopostotnu UVA I UVB zaštitu.  Uz tu informaciju na etiketi dobrih sunčanih piše i da je apsorpcija UV zraka više od 400 nm te da blokira 75-90 posto vidljivog svjetla.

One jeftinije sunčane naočale nemaju taj podatak na etiketi, a to znači da propuštaju više UV zraka. Zato dolazimo u opasnost od oštećenja očiju. Nošenjem jeftinih sunčanih naočala dovodimo se u rizik od izraslina u oku, katarakte, tumor u oku i druge očne probleme.

Ipak, ako se nose kao modni dodatak, nošenje jeftinijih sunčanih naočala je opravdano, no samo pri slabom suncu, kada je UV zračenje minimalno.

Komentari