Posebnim smotrama otvoren Tjedan Muške mode u Milanu

44

Nakon londonskog Tjedna mode i Salona Pitti Uomo95 u Firenzi, kuće Ermenegildo Zegna i Philipp Plein su posebnim smotrama otvorile Tjedan Muške Mode u Milanu za hladnu sezonu 2019/20 godine.

Program manifestacije podrazumijeva 27 privlačnih smotri  a lombardijska prijestolnica ističe nastupajuće stiliste. Posebnost događaja su “ko-izdanja”, na kojima su izmiješani muški i ženski modeli. Među inovirajućim brandovima su Moschino koji se nedavno predstavio u Rimu. Palm Angels je došao iz NYC-a a Giorgio Armani je priredio iznenađujuću izložbu fotografija pod nazivom “Fabula”, pokazavši umijeće galskog fotografa Charlesa Frégera, što na osobit način predstavlja odjevne pripadnosti različitim zajednicama.

Prema riječima Carla Capasa, predsjednika Talijanske modne industrije, prisutni su labeli kojima je događaj premijera u Milanu, poput United Standarda, utemeljenog prije četiri godine od strane Giorgia di Silvo, Magliance Luce Magliano ili japanska marka Bed J.W.Ford. Nisu izostala ni potvrđena imena: Dolce&Gabbana, Versace, Prada, Fendi, Armani. Došli su i kanadski fashion meštri, blizanci Dean i Dann Cattenga, britanski stilist John Richards i mnogi drugi.

Moda druga industrija Poluotoka
Predsjednik Capasa istakao je značaj suradnje modnih događaja jer MFW i Pitti Uomo zajedno organiziraju smotre ali i oko 800 showroomsa koje predstavljaju u Milanu 3000 marki. U Italiji je moda druga industrija, od svih se proizvoda najbolje se izvozi.

Sektor što obuhvaća tekstil, odijevanje, torbice i cipele, nakon teških godina, potvrdio je u 2018. dobro zdravlje i prodaju sa značajnim, godišnjim porastom za 2,8%, odnosno 66,6 milijardi eura, po proračunima Confindustrije Mode. 

Muški modeli zabilježili su rast od 2%, tako da među 28 članova Unije, Italija predstavlja 38% proizvodnje meanswear-a. Bez sportske i radne odjeće postotak se diže na 46% pa je zemlja, starokontinentalna prvakinja!

Ipak u Milanu su zabrinuti za ovogodišnje poslovanje zbog Brexita i sve vidljivijih trgovinskih nesporazuma, SAD i Kine.

Džana Mujadžić

Komentari