Pariška visoka moda u znaku Prirode

81

U svijetlu vijesti o uništenju oceana, otapanju sjevernog i južnog pola,, uništavanju kukaca i rijetkih divljih životinja, visoka moda pokazana na pariškim podijima bila je u znaku Prirode.

Od međunarodno priznatih galskih modnih giganata, do novih kreatora dalekih horizonata, reference na prirodu su se umnažale u brojnim značenjima. Za slijedeći topli period stilisti ne predlažu samo tisuće cvjetova na platnima, nego savršeno imitiraju okoliš, poput kuće Valentino koja je zadivila privlačnom i nezaboravnom kolekcijom, zahvaljujući umijeću i nadarenosti umjetničkog direktora, Pierapaoloa Piccolija. Krojač koji se upisuje na listu poznatih, zahtijevao je od svojih krojačica, nazvati svaku opravu po jednom cvijetu. Kako je većina manekenki bila afričkog podrijetla, čuvena Naomi Campbell, odjevena u svileni organdin boje noći sa krinolinom i kapuljičom, dobila je naziv Čokoladna Dhalia! Poznate top manekenke na trepavicama su imale nalijepljene latice cvjetova, način uljepšavanja koji je smislila i ostvarila umjetnica šminkanja, Pat McGrath.

Chanel je pokazao osunčani spektakl u središtu vile Chanel, istovjetne kopije toskanskog zdanja, napravljenog u predivnom vrtu Velike palače, među narandžinim stablima i palmama, čija starinska stepeništa preko magičnih ledina, vode do zamišljenih jezera.

Mladenka u kupaćem kostimu, pozdravljala je publiku velom, u pratnji Virginie Viard, desne ruke 85-godišnjeg Karla Lagerfelda, koji nije mogao prisustvovati događaju, što se nikada ranije nije dogodilo. Bila je to posebna tema gotovo svih razgovora pariškog Tjedna visoke mode, pa je kuća objavila da je dizajner previše umoran, za bilo kakav napor! Lagerfeldovi prijatelji su tvrdili da je čuveni njemački stilist, daleko od “poglavlja izčeznuća“!

Nova imena

Uočeno je neuobičajeno ponašanje krepkog 83-godišnjaka Giorgia Armania, koji se u zadnje vrijeme na kraju svake smotre osvjetljava reflektorima, i na taj način obilježi svoju prisutnost. U Parizu, gdje je sjedište njegove kuće, poznati Talijan je izašao na scenu pozdraviti publiku a potom se dugo šetao salonima hotela od Evreux, gdje je pokazao novu kolekciju Armani Privé. Predstavljen je i antifašistički, dramatični film Bernarda Bertoluccija “Il Conformisto“, podsjećajući na estetiku 30 godina prošlog stoljeća, sa kineskim vezom i šeširima, u svijetu poznatih kurtizana iz Šangaja/Shenghai/.

Ulvana Seregenko je predstavila harmoniju ruskog, seoskog života, najprije nadahnutim filmom u teatru Marigny, na Jelizejskim poljima. Legerdarna fotografkinja Ellen von Unwert snimila je bijele vukove u šetnji ispred tolstojevskih vila ili čehovljevskih gospodarstava koji susreću lijepe djevojke, melodramatičnog izgleda. Ostvarenje je dobilo glasan pljesak pomno odabrane publike, njih 200. Manekeni su hodali u predivnom dekoru, srebrne brezove šume koja, navodno, postoji samo u Rusiji da istakne snagu duše i sivi pogled, tajnovitost zemlje!

Ostali modni meštri su se okrenuli zvijezdama i cvijeću, kao Bertrand Guyon iz branda Schiaparelli, prisjećajući se mladosti fondatorice koja je promatrala nebeske galaksije sa milanskih terasa s ujakom astronomom.Kolekcija pod nazivom “Florea Ursac Majoris“/San zvjezdanog cvijeća/ podvukla je mnoštvo ideja, poput rukava-balona kratkih haljina upotpunjenih dugim mantilima, printanim poput razglednica sa plavim rubovima i prišivima; haljina-lopti sa ljubičastim perjem bez rukava, nošenih uz kaubojske čizme, koje su iznenadile publiku.

Ronald van der Kemp je uporan modni istrazivač, a kolekciju je usmjerio ka recikliranju, ostvarivši predivne modele, pozdravljene glasnim i dugim pljeskom. Odjeća intrigira inovacijama i svježinom. Kostimi-hlače nnalik su radničkima, ali su precizno krojeni i ostvareni u nijansama noći.

Džana Mujadžić

Komentari