Mladi modni lav – Dominik Sporiš prvi je hrvatski muški model čija je fotografija izašla u siječanjskome Vogueu!

496
Portfolio // Photo: S. Rundić

Dominik Sporiš prvi je hrvatski muški model čija je fotografija objavljena u najpoznatijem svjetskom modnom časopisu Vogueu.

Švicarski brend angažirao ga je za ambasadora te je objavljen u siječanjskom izdanju toga vodećeg modnog časopisa.

Ovaj 23-godišnji mladić, rođeni Kumrovčanin, živi u Zagrebu gdje i studira međunarodne odnose – diplomaciju.

Moj posao vezan uz modeling započeo je prije nepune četiri godine kada me je vlasnik jedne modne agencije zamijetio na društvenim mrežama te mi rekao da u meni vidi veliki potencijal“, kazao nam je Dominik.Moda i još mnogo toga..
Svestrani Dominik ne bavi se samo modelingom/manekenstvom, on lektorira, ispravlja tekstove za modne magazine, uređuje fotografije, piše modne kritike ili osvrte.
Ove je godine postao i modni insider za jedan regionalni magazin o modi – FashionMag42.

Book // Photo: S. Rundić

Jedno sam vrijeme bio u modnoj agenciji Talia Model vlasnice Tihane Harapin Zalepugin koja me zapravo uvela u svijet manekenstva, ali me i upozorila kako posla za muškarce u Hrvatskoj i nema koliko za djevojke. Tihani sam jako zahvalan na svim savjetima i što uvijek stoji iza svojih modela i modelica. Ako bih jednog dana morao izabrati agenciju, to bi svakako opet morala biti jedna profesionalna agencija“, priča Dominik.

U Hrvatskoj postoji lakši i teži način
Trenutno je freelance model, što mu, veli, zbog fakulteta i učenja najviše odgovara. U ovome je poslu, moglo bi se reći, samo svoj gazda te isključivo radi u inozemstvu.

Poslove ugovaram sam, izravno s modnom kućom ili brendom. Najćešće i jedino zapravo radim sa stranim brendovima. Pokušao sam u Hrvatskoj, no ovdje postoje lakši i teži načini, a svi većinom znaju i koji su to. Ja u Hrvatskoj zato nisam niti prepoznat, niti sam toliko radio.

Surađujem sa švicarskim brendovima poput Sisters Code Atelier i Bombay Birds, oba iz Zuricha. Stranci vide potencijal, trud, a to i dobro plaćaju – osobito u Švicarskoj, gdje je potražnja za nekomercijalnim modelima na visokoj razini. Koliko sam shvatio njihov način razmišljanja, sve drugačije i zanimljivije je dobrodošlo“, objašnjava Dominik.

Nedavno je postao i zaštitno lice Bombay Birds-a, luksuznoga švicarskoga brenda koji se očituje u najfinijim pašminama, a rezultat ove suradnje upravo se može vidjeti u siječanjskome print te online izdanju britanskoga Voguea.

British Vogue, January Issue 2019 // Photo: J. Petković

Time sam postao prvi muški model iz Hrvatske čija je fotografija objavljena u jednom od najprestižnijih modnih magazina u svijetu“, s pravom ističe Dominik.

Samo nebo je granica
Ovaj mladi čovjek ima jasnu sliku o svome napredovanju u svijetu mode i diplomacije. Ispričao nam je kako se vidi u budućnosti.

Moj rad prepoznali su i mnogi magazini u kojima sam objavljen. Harper’s Bazaar, Grazia, Diva, Telegraf, Croatia Week, Modni Izazovi, Moda.hr samo su neki u kojima ste mogli vidjeti moje fotografije. Drago mi je kada se vidi moj trud i napredak! To mi daje povratnu informaciju da nešto dobro i kvalitetno radim.

Svoju budućnost vidim u inozemstvu. Po završetku studija, želio bih ostvariti poveznicu između mode i diplomacije. Kako se moje zanimanje veže uz putovanja, bilo bi zanimljivo kombinirati modu i politiku. Ukoro selim u Švicarsku te se veselim svim čarima koje život nosi! Treba se odvažiti, otići i vidjeti gdje je bolje. Ne dopustite da vrijeme uzalud teče, poslije će vam sigurno biti žao”, kazao nam je Dominik Sporiš.

Ne sumnjamo da će u svemu što je zamislio i uspjeti.

Komentari