Legendarna Iris Apfel: Modna ikona osebujnog stila proslavila 102. rođendan

346

Ikona stila Iris Apfel proslavila je 102 godine života na pravi “Barbiecore” način.

Tim povodom, modna dizajnerica je na Instagramu podijelila svoju fotografiju ispunjenu ružičastim bojama, s pjesmom “Celebration” grupe Kool & The Gang u pozadini.

“102 danas… tko bi rekao!!” napisala je u objavi u kojoj su animirani ružičasti baloni letjeli iznad njezine glave. Na fotografiji, Apfel je pozirala u svom ekscentričnom stanu u New Yorku, zajedno s kipom psa od bijelog porculana i zlatnim ukrasnim stolom.

Bila je odjevena u ružičasto od glave do pete, zajedno sa svojim prepoznatljivim velikim, crnim okruglim naočalama. Apfel je nosila veliku, dječju ružičastu pelerinu à la kolega ikona André Leon Talley, i slojevite, debele ogrlice i narukvice. Look je zaokružila hlačama boje lososa, cvjetnim čarapama i žarko ružičastim balerinkama s mašnom.

Snimka zaslona 2023-08-31 210503
Izvor: Screenshot Instagram

Apfel je rođena 1921. godine u Queensu, New York. Obitelj njezinog oca imala je obrt za staklo i ogledala, dok je njezina majka koja je bila vlasnica modnog butika. Zajedno sa svojim pokojnim suprugom, Carlom Apfelom, pokrenula je tekstilnu tvrtku Old World Weavers 1950., koja je radila sve dok se nisu umirovili 1992. Tijekom svoje karijere, preuzela je projekte restauracije u Bijeloj kući za devet američkih predsjednika.

Godine 2005. izložila je svoju veliku kolekciju odjeće i modnih dodataka na izložbi u Institutu za kostim Muzeja Metropolitan, pod nazivom “Rara Avis (Rijetka ptica): Nepoštena Iris Apfel”. Njezina desetljećima duga karijera u modi i dizajnu postala je tema dokumentarca iz 2015., jednostavnog naziva Iris. Godine 2019. potpisala je modelski ugovor s globalnom agencijom IMG u dobi od 97 godina.

U intervjuu za Today nakon svog 100. rođendana, Apfel je iskreno progovorila o svojim godinama i otkrila zašto se nikada neće umiroviti. “Oh, volim raditi. Zabavno je jer uživam u tome” – rekla je. “A onda mogu pomoći ljudima. Mogu dati nekome posao. Ljudi mi govore da ih inspiriram. Toliko dobrih stvari proizlazi iz toga. Mislim da je odlazak u mirovinu u bilo kojoj dobi sudbina gora od smrti”, nastavila je. “Samo zato što se broj pojavi ne znači da morate stati.”

Unatoč tome što je tada napunila 100 godina, Apfel je objasnila da svoje godine ne vidi kao razlog da “preko noći” promijeni stil života ili karijeru.

Nisam se promijenila preko noći jer se broj promijenio”, rekla je. “Želim nastaviti raditi i raditi različite projekte.

Izvor: Independent

Komentari