Galliano ostaje kreator branda Maison Margiela

61
John Galliano© Frederique Dumoulin/Java/ABACA

Talijanski milijunaš Renzo Rosso, vlasnik marke Maison Margiela u svim je modnim centrima objavio obnovu ugovora sa britanskim kreatorom Johnom Galliano. Razlog je dobro poslovanje, inventivnost i vizija slavnog stiliste koji  uživa potpuno povjerenje odgovornih.

Direktor Rosso je na pariškoj konferenciji za tisak izjavio da su on i njegova ekipa ponosni i sretni što je došlo do obnavljanja ugovora sa Gallianom, koji ostaje kreativni šef Margiele.

Grupa OTB, odnosno “Only the Brave”, koja je vlasništvo utemeljitelja brenda Diesel drži Gallianove avangardne kolekcije za Kuću Margiela trgovinskim ali i stvaralačkim uspjehom, slavljenim i od strane modne kritike. OTB nije otkrila trajanje novog ugovora ali nam je odgovorni Rossi povjerio:

„I prije pet godina bio sam uvjeren da je John jedini sposoban oživjeti brand, što se potvrdilo. Njegova nepogrešiva i velika nadarenost, način razmišljanja, suvremenost i originalne kreacije idu u korak s očekivanjima mladih i slijede današnje vrijeme. Galliano radi kako smo oduvijek pokušavali biti: nadahnuti, revolucionarni i uvijek drugačiji.”

John Galliano kreator je ženskih kolekcija pariške marke od listopada 2014 godine. Ekscentrični Englez je i prvi kreator kuće od 2009. godine, kada je otišao misteriozni i neobični osnivatelj Martin Margiela. Isto kao i njegov prethodnik, stilist ne izlazi pred publiku na kraju smotri, poštujući tradiciju marke. Došao je pospješiti prodaju branda nakon tri godine prisilnog odsustva iz modne sredine. Galliana je otpustio brand Dior davne 2011., nakon antisemitskih izjava snimljenih na terasi parišog restauranta” La Perla”.

defile-maison-margiela-couture-automne-hiver-2019-2020
Defile Maison Margiela-Couture automne hiver 2019-2020

Prvu smotru kuće Margiela je predstavio pod velikim osiguranjem u Londonu. Ostale su promovirane na pariškim pistama. Od dolaska na čelo Margielinog Studia, John Galliano učinio je modnu kuću  cool i avangardnom.

Osobitost kreatorovog djelovanja je piramidalni pristup krojenju, najprije primijenjenom na obrtničkoj liniji koja  prožima sve linije: kako Prêt-à-porter ali i modne dodatke branda. Kreacije su slavljene zbog smjelosti, koncepta, originalnog krojenja i korištenja nesvakidašnjih materijala: više nego stvarnih printanja sa metaliziranim ultra tehnikama! Ako je Gallianova aktualna estetika veoma daleko od njegovog “zlatnog doba” kod Diora, smotre potpisane Margiela su istinski događaji koje pomno posjećuje i slijedi cjelokupni modni eko sustav.

Prema OTB-u, od kada kreator vodi glavnu fashion riječ, godišnja prodaja se udvostručila. Radi se o 190 milijuna eura, zahvaljujući porastu Gallianove kategorije modnih dodataka koje predstavljaju 60% prodaje. Novi miris “Mutiny” stvoren sa skorašnjim partnerom, čuvenim L’Oréalom,  nedavno je stigao na tržište a kuća priprema i novi koncept prodajnih punktova.

Džana Mujadžić

 

Komentari