Chanel slavio modu Egipta u Metropolitanu

62

Kolekcija “capsule” čuvene pariške, modne kuće Chanel, ove godine je organizirana u poznatom Matropolitan Museumu u New Yorku. Posvećena “Umjetniičkim obrtima“, naglasila je raskoš i sjaj starog Egipta. Muzej je ove godine otvorio vrata europskim meštrima modnih kuća Saint Laurent te Versacea, koji su prethodili Chanelu, koji je predstavio svoje sadržajne kofere u Grand Central.

Događaj je prilika za 85-godišnjega Karla Lagerfelda, odati poseban hommage umjetničkom centru Sjeverne Amerike, “Gradu koji voli i cijeni zbog energičnosti, zraka, ljudi, arhitekture, konfuzije i izmiješanosti!, kako ističe. New York je danima bio oblijepljen plakatima žene odjevene u slavni kostim “Chanel”, s vijencem na glavi i bakljom, što podsjećaju na Lady Liberty.

Kolekcijom Kaiser svjetske mode jedinstvenim dekorom naglasio je Egipat. U središtu monumentalne dvorane instalirano je svetište Dendour, izmješteno u SAD u vrijeme izgradnje Asuanske brane. Kao što je reinterpretirao klasike kuće, Lagerfeld uz drevne reference, pokazuje hollywoodsku viziju Egipta, isto kao što je davne 1963 godine, genijalni Joseph Mankiewicz snimio glamourozni film “Cleopatra”, s Elizabeth Taylor i Richardom Burtonom.

Nesvakidašnje kombinacije
Njemacki dizajner ukomponirao je DNA pariškog brenda s faraonima, znalačkim slaganjem odjeće! Manekenke je odjenuo u prepoznatljiv Chanelov kostim i tradicionalne egipatske bijele oprave iz davnine vidljive na zidnim slikarijama .Modele je nosila i Kaia Gerber, kćerka Cindy Crawford, glazbenik Pharell Williams dok je u publici bilo mnogo zaštitnih lica kuće Chanel, poput Penelope Cruz, Marillon Cotillard, Lily-Rose Deep.

Kolekcija “Umjetnički obrti” od 2002 godine putuje svjetskim metropolama. Valoriziranje obrtništva i specificnosti visoke mode od proizvodjača perja, preko kreatora rukavica do dekoratera, upozorava na složenost i posebnost djelatnosti. Pariška kuća, među najpoznatijim u svijetu, ustanovila je i odjel nazvan “Parafachion” što spaja posebne nabavljače. Novom kolekcijom i mali obrtnici pokazuju osobni značaj čineći neodvojivi dio njezine privlačnosti i raskoši! Karl Lagarfeld je još jednom uvjerio klijentice i publiku u svoj dobar ukus i umješnost, kombiniranjem jakih boja i pozlaćenih detalja, što ne djeluju vulgarno niti napadno.

Dženana Mujadžić

Komentari