Edukacijom do više sigurnosti u prometu

376

poligon1

Statistika pokazuje da je svaki treći smrtno stradali u prometu vozač motora ili mopeda, zbog čega su nužne edukacije i pokazivanje vježbi kakve se ne izvode u autoškolama, a mogu biti presudne u određenim situacijama čak i kad su u pitanju iskusni vozači s višegodišnjim stažem na dva kotača.

Jedna takva akcija, poligon sigurne i spretne vožnje, održao se 14. ožujka u Rijeci na poligonu autoškola na Srdočima (bivši kamionski terminal) u organizaciji Udruge “Karavana za život – bikeri na cesti” (UKZŽ)- podružnice PGŽ i odjela MUP-a, Službe za sigurnost cestovnog prometa PGŽ. Bila je to ujedno i prva ovogodišnja edukativna akcija u izvedbi Demo Team-a UKZŽ koji predvodi Željko Marinović – Žac.

 poligon2

Pozivu se odazvao velik broj bikera raznoraznih stilova, motora i godina starosti, no nažalost ne i predstavnici autoškola, što malo i čudi ako se uzmu u obzir poražavajući podaci o stradalima u protekih nekoliko godina, koju je iznio predstavnik MUP-a Jure Jurković, ukazujući pritom na više glavnih faktora kao uzročnika nezgoda s teškim i smrtno stradalim posljedicama. To su prije svega velika prekoračenja brzine i nedopuštena pretjecanja kod samih motorista kao i najčešće oduzimanja prednosti kod ostalih sudionika prometa.

Predsjednik UKZŽ Mladen Stjepan Vitković – Stipko pokušao je teoretski objasniti najčešće greške samih motorista, 70% stradavanja se dogodi zbog samog kočenja, zbog čega Demo team upravo tome pridaje najveću važnost, pravilnom kočenju i izbjegavanju prepreka prilikom vožnje.

 poligon3

Nakon završetka teoretskog dijela edukacije u Milord Pubu, pristupilo se onom praktičnom, u sklopu kojeg se svakom ponaosob objašnjavalo tehnike pravilnog kočenja, ukazivalo na greške u pojedinim situacijama te pokazivalo tehnike dizanja motora. Pokazalo se to kao pun pogodak, potvrdivši još jednom organizatorima nužnost ovakvih akcija. Dan kasnije poligon se održao i u Puli, dok će se u Rijeci održati ponovo 11. travnja na istom mjestu. Svi zainteresirani za poligon mogu se prijaviti putem FB profila BikeRi BikeRice ili SMS-om na 099/ 286 1280 uz navođenje svojih podataka (ime i prezime, vrsta motora i registracija)

Pojačala se suradnja sa Službom za sigurnost cestovnog prometa kako bi se koordinirale akcije i smanjilo stradavanje na cestama, pa tako MUP za 2. travnja priprema akciju “Sigurno na dva kotača” na Korzu. Također u organizaciji MUP-a na Grobniku će se u svibnju održati već tradicionalna akcija “Motociklom u život”, u kojoj će se također imati što vidjeti i naučiti.

Komentari