Dvojac stvara vegansku kožu napravljenu od kaktusa koja će okončati okrutnost nad životinjama

20
Izvor: Twitter

Meksički poduzetnici dizajnirali su vegansku kožu – njihova metoda prerade je bez okrutnosti prema životinjama. Vegansku kožu stavraju od nopala, vrste kaktusa. Kako je naš planet pod sve većom prijetnjom od globalnog zatopljenja i potrošači i proizvođači postaju svjesni sve veće potrebe za ekološki savjesnim proizvodima. Popularnost ekoloških marki raste, a stručnjaci se nadaju da ćemo s vremenom svi napraviti ovu važnu promjenu.

Potpuno prirodni proizvodi ne sadrže opasne kemikalije, poboljšavaju kvalitetu života te osiguravaju sigurnost obitelji i planeta. Ipak, i koža može biti ekološka! U posljednjim desetljećima tekstilna se industrija suočila s važnim aktivizmom zbog proizvodnje kože od životinjske kože. Iako se koža u industriji koristi na razne načine, a mnogi tvrde da je ona samo nusproizvod prehrambene / mesne industrije, životinjski aktivisti i zaštitari bore se da zaustave okrutnost i zalažu se za alternativna rješenja koži.

Stoga su znanstvenici i istraživači tijekom godina smislili brojne alternative koži, poput voštanog platna, pinatexa i kože od lišća. Ipak, čini se da je proizvod dvaju meksičkih poduzetnika u stanju savršeno popuniti velike cipele! Da bi stvorili alternativu koja odgovara modnim specifikacijama za proizvode bez toksina koji mogu trajati i do 10 godina, Adrián López Velarde i Marte Cázarez, osnivači Adriano Di Marti, stvorili su Desserto! Ova veganska metoda, bez okrutnosti i ekskluzivna za životinje, stvara kvalitetnu kožu od nopala, vrste kaktusa.

Prema njihovoj web stranici: „Desserto je vrlo održiva veganska koža na biljnoj bazi izrađena od kaktusa, koja se često odlikuje velikom mekoćom na dodir, nudeći izvrsne performanse za široku paletu primjena i udovoljavajući najstrožim standardima kvalitete i zaštite okoliša. Cilj je ponuditi održivu alternativu bez okrutnosti, bez otrovnih kemikalija, ftalata i PVC-a. Rezultat je Desserto, veganska koža Cactus, djelomično je biorazgradiva i ima tehničke specifikacije koje zahtijeva modna, kožna galanterija, namještaj, pa čak i automobilska industrija.”

Farma Desserta 100% je organska i ne koriste se herbicidi ili pesticidi. Beru se listovi kaktusa, ostavljaju da se suše na suncu 3 dana, a zatim se obrađuju i ugrađuju u patentirani Desserto. Višak kaktusa koji ostane nakon proizvodnje pakira se i prodaje prehrambenoj industriji. Farma se nalazi u saveznoj državi Zacatecas u Meksiku. Dvojica poduzetnika imaju za cilj proizvodnju veganske kože bez nanošenja štete životinjama i biljkama. Sjeku samo široke živote kaktusa, ne bi li oštetili stablo ili korijen, a nakon 6-8 mjeseci ponovo beru lišće.

Kako je kaktus višegodišnja biljka, moraju je saditi samo jednom u 8 godina, ali imaju tendenciju da što češće obrađuju više drveća na tom području. Na taj način obogaćuju i tlo mikroflorom i mikrofaunom. Do sada nisu posjekli nijedno drveće za proizvodnju Desserta. Ova koža samo je djelomično biorazgradiva i ima trajnost najmanje 10 godina. Tvrtka već provodi prodaju veganske kože, tako da biste uskoro mogli kupiti svoju novu kožnu torbicu izrađenu od 100% kaktusa!

Proizvodi Desserto prikazani su na međunarodnom sajmu kože Lineapelle u listopadu 2019., održanom u Milanu u Italiji, a tvrtka je dobila masovno priznanje. Velika imena iz nekoliko industrija koja se bave kožom pokazala su svoj interes za Desserto.

Adrián López Velarde, potpredsjednik Adriana Di Martija objasnio je ideju koja stoji iza svega: “Ideju sam imao nakon što sam prvo radio u namještaju, a kasnije u automobilskoj industriji, a Marte Cázarez u modnoj industriji. Utvrdili smo da je problem zagađenja okoliša ozbiljan. Kao rezultat toga, bili smo iskreno zainteresirani za smanjenje utjecaja na okoliš pa smo odlučili napustiti posao i pokrenuti Adriano Di Marti, tvrtku koja će se usredotočiti na razvoj Desserta, koji je danas poznat kao veganska koža od kaktusa ili nopala. Nakon dvije godine istraživanja i razvoja uspjeli smo proizvesti odgovarajući materijal koji je u skladu sa značajkama i tehničkim / mehaničkim specifikacijama koje zahtijevaju one industrije koje koriste životinjsku ili sintetičku kožu; također, zahvaljujući organskom sastavu, prozračan je, što čini kaktus ili nopal vegansku kožu sličnom životinjskoj.”

Kada su u pitanju proizvođači zainteresirani za upotrebu Desserta, dodao je: „Budući da je naš materijal vrlo održiv i troškovno konkurentan, a udovoljava potrebnim specifikacijama, to je alternativa koja nudi win-win scenarij. Neće imati samo koristi od razvoja visokokvalitetnog, održivog asortimana, već će imati i konkurentsku prednost: pridonijet će brizi za okoliš i zadovoljit će sve veće potrebe krajnjih potrošača za korištenjem ekološki prihvatljivih materijala.”

Izvor: Healthy Food House

Komentari