Dron. Naziv za bespilotnu letjelicu s kojom smo se prvi put susreli u vijestima o američkim vojnim akcijama, vremenom je dobila puno humanije i za ljude općenito puno korisnije načine upotrebe. Osim toga, postali su komercijalno nabavljivi, a i cijena im je pala. Koriste ih kao standardni dio opreme svi koji se bave snimanjem iz zraka.

Sada se opet počelo povlačiti pitanje sigurnosti i moguće zloupotrebe takvih uređaja, pa samim tim i regulacija njihovog letenja. Kako suzbiti potencijalnu opasnost? Može se na neki način ometati radio frekvencije kontrole drona ili koristiti drugi, veći dron za lov, no u oba slučaja, ponovo imamo potencijalno opasnu situaciju.

Medijski najeksponiraniji dron u regiji bio je onaj koji je u Beogradu prekinuo nogometnu utakmicu Srbije i Albanije, spustivši se na teren s albanskom zastavom i izazvavši sukob između igrača te prekid utakmice.

Nizozemska se policija domislila nečeg posve originalnog: treniranja orlova koji će loviti potencijalno opasne dronove. U suradnji s haškom kompanijom Guard From Above, počelo se istraživati mogu li se trenirani orlovi koristiti kao anti-dron oružje i biti u stanju prepoznati dron, sigurno ga uhvatiti te spustiti na zemlju dalje od ljudi.

Velika se briga posvećuje samim pticama (orao je skoro svugdje u svijetu i zaštićena vrsta), pa se još moraju izvršiti ispitivanja kako zaštititi ptice od mogućih ozlijeda. Manji dronovi ne bi trebali biti problem, no s većim modelima dolaze i veći propeleri, pa projekt dolazi pod upitnik.

Dronom se snimaju turistički materijali, koristi ga se općenito u promotivnim kampanjama, kod snimanja vulkana, iznad festivala i sličnih manifestacija, dočeka Nove godine itd.

Sve ih je više i u Hrvatskoj, najmanji modeli su dostupni po cijenama od par stotina kuna, pa ni mi nismo mogli izbjeći regulaciju. Prošle je godine donešen Pravilnik o sustavima bespilotnih zrakoplova, koji vrlo detaljno obrađuje materiju i propisuje kakve letjelice se mogu i gdje koristiti. Odmah recimo da se pravilnik bavi općenito bespilotnim letjelicama, ne samo oktokopterima ili quadkopterima, čije se fotke uglavnom koriste kod spominjanja ‘dronova’.

Planirate li nabaviti ‘drona’, svakako proučite spomenuti Pravilnik, kao i svu ostalu regulaciju Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo.

Ok, da ne ispada da vas samo strašimo i odgovaramo od nabavke, evo nekih kvalitetnih i rado gledanih domaćih snimkiB.Ž.