Cro-a-porter

1661

Imala sam priliku prisustvovati trećoj večeri modne manifestacije Cro-A-Porter na kojoj su proljetne kolekcije prikazali Hippy Garden, Anamarija Asanović, Luka, Tihomir Krznarić, Xenia Design i Matija Vuica. Od svega viđenog najviše me se dojmila druga večer i kolekcija mlade dizajnerice Andreje Bistričić.

Hippy Garden

Hippy Garden i njegova dizajnerica Đurđica Vorkapić inspiraciju je za svoju kolekciju pronašla u prirodi, šumi pa su prevladavale smeđe, puderaste nijanse, zelena boja i uzorci istih boja na materijalima. Hippy Garden je prikazao svoj prepoznatljiv stil koji obliluje kratkim i dugim haljinama koje su krasile kožne resice i stegnuto mini remenje. Riječ je o tehnički prilično loše izvedenoj kolekciji budući da su mnoge haljine stvarale grbu na leđima, a i gornji dijelovi nekih haljina su previše stezale grudi. Ipak, kao svoje favorite izdvojila bih zelenu dugu haljinu i kombinezon.

Anamarija Asanović

Anamarija Asanović je u svojoj kolekciji prikazala vrlo nosive komade koji kao da su proizašli iz nekog dućana high street branda, a ne dizajnerskih ruku. Bilo je tu svega, od haljinica poput negližea, kombinezona, vrućih hlačica, haljina s volanima, prozirnih košulja, cvjetnog uzorka i trapera; vrlo romantičnih komada. No, ono što me najviše bolo u oči je crveni kaput od baršuna kojeg ne mogu povezati s ostatkom kolekcije. Sve je djelovalo jako napovezano i Anamarija nije pokazala modnu kreativnost, ponajprije talent, no mislim da bi bila jako dobar stilist.

Luka

Dizajner Luka Grubišić je ponovno prikazao nešto što smo imali prilike vidjeti u njegovim prijašnjim kolekcijama. Riječ je o puf suknjama s mašnama koje kombinira s T-shirtovima. Vidjeli smo suknje i haljine od tila, haljine s volanima, majice/haljine mornarskog uzorka, bermude. Kroz cijelu se kolekciju provlači crvena, bijela, crna i ljubičasta boja. Styling je upotpunjen robusnim ogrlicama u obliku sidra pa i time naglašava svoju inspiraciju morem i morskim sirenama. Iako je Luka izgradio svoj stil, previše se ponavlja i sva se kreativnost usmjerava na puf suknje i T-shirtove. Nažalost, čini mi se kao da ga više vodi ambicija za stvaranjem novih kolekcija nego kreativnost.

Tihomir Krznarić

Reviju Tihomira Krznarića sam s nestrpljenjem i zadovoljstvom iščekivala budući da je propustio nekoliko prijašnjih Cro-A-Portera. Riječ je o dizajneru kojeg nazivaju i hrvatskim Missonijem. Njegove su kolekcije sastavljene od pletenine, i to toliko dobrih komada da možemo zaključiti kako je Tihomir utrošio sate i sate na izradi svakog pojedinačnog komada. Za mene je on kralj pletenine ne samo kod nas nego i šire. Uživala sam gledajući kapute, haljine… Sviđale su mi se frizure odnosno kose koje su bile spletene u pletenice iz kojih je izlazilo mnoštvo raznobojnih vunenih niti. Sve je bilo upotpunjeno dobrim make up-om pa je na obrvama manekenki bila zaljepljena vunena trakica. Nadam se da će nas svojim kreacijama uveseljavati i iduću sezonu.

Xenia Design

Revija Xenie Designa nam je ponudila odmak od svega viđenog te večeri Cro-A-Portera. Jasno krojene vizije pokazale su da Ksenija Vrbanić može konkurirati fantastičnom izradom, krojem, a prvenstveno niti vodiljom. Sama revija je bila vrlo spora, što je u ovom slučaju bila prednost jer se svaki komad mogao pomno promotriti. Krojevi su se isticali na hlačama, jaknama, haljinama i kaputima. Iako je prevladavala crna boja, zanimljiv je styling upotpunjen električno plavim čarapama i pramenovima u kosi.

Matija Vuica

Matija Vuica je zadnja te večeri prikazala svoju proljetnu kolekciju. Njezine duge drapirane haljine puderastih nijansi, od vrlo prozračne svile, kombinirala je s teškim detaljima, poput metalnih zakovica i velikog statement nakita koje je izradio Kitsch, jednako kao i torbe. Styling je upotpunjen cipelama Ivana Ledenka. Smatram da je u većini komada bilo previše nepotrebnim nabora i detalja, odnosno krivih kombinacija materijala, od najfinije svile do onih na oko jeftinih. Bilo je i lijepih komada koje ženu čine vrlo sexy i ženstvenom. U idućoj kolekciji trebala bi više pažnje posvetiti cjelokupnom stylingu kako sve ne bi postalo veliki kič.

Ines

Komentari