Ciklus filmova Xaviera Dolana u Art-kinu

117

xavier dolan mama

Miljenik Cannesa, Xavier Dolan, kanadski je redatelj i glumac rođen 1989. godine u Montrealu. Međunarodnu je pozornost privukao svojim prvim filmom “Ubio sam majku” (2009.) za kojeg je napisao i scenarij te tumači glavnu ulogu. Dolanov prvijenac je nagrađen s preko 30 filmskih nagrada, među kojima su i tri nagrade na filmskom festivalu u Cannesu 2009. godine (C.I.C.A.E., Nagrada mladog žirija i Directors’ Fortnight). Drugi Dolanov film “Izmišljene ljubavi” (2010.) donosi još jednu filmsku nagradu Mladog žirija iz Cannesa. Dolan nastavlja nizati nagrade i sa svojim trećim (“U svakom slučaju, Laurence”, 2012.) te četvrtim filmom (“Tom na farmi”, 2013.).

“Mama” (2014., Cannes, Nagrada žirija) slovi za redateljev najbolji film. Dolan se ovim filmom vraća temi odnosa majke i sina kao i u svom prvijencu. Anne Dorval glumi majku (Diane), udovicu i samohranu majku koja jedva spaja kraj s krajem s potplaćenim poslovima. Borbena je, drska i seksi. Križ koji nosi njezin je sin Steve kojemu je dijagnosticiran poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje. Kad njihova sramežljiva susjeda Kyla pokaže interes za majku i sina – razvija se iznenađujući trio.

Ciklus filmova Xaviera Dolana otvara upravo “Mama” nakon koje slijedi razgovor o redateljevom filmskom opusu i estetici uz Dragana Rubešu i Dejana Durića te slušaonica izvanrednog soundtracka Dolanovih filmova.

Članovi Filmskog kluba i za ovaj program imaju posebne pogodnosti – slobodan ulaz.

Komentari