Besplatni zagrljaji oraspoložili stotine Riječana

Na riječkom Korzu jutros se grlilo, smijalo i uživalo a sve u sklopu akcije Soundset Trsata "Zagrljaji za svih" povodom Međunarodnog dana zagrljaja!

214

Vesela i nasmijana lica prizor su koji je obojao današnji dan u Rijeci. Na stotine Riječana grlilo se na Korzu s ekipom radija Soundset Trsat koji se dosjetio jednostavnog i zabavnog načina za proslavu Međunarodnog dana zagrljaja! Prolaznici su s veseljem prilazili, grlili se i komentirali kako im je “baš to trebalo”.

Takav komentar ne treba čuditi jer su “ljekovita” svojstva zagrljaja mnogima su odavno poznata. Psiholozi i brojna istraživanja pokazuju kako pet do šest zagrljaja dnevno mogu produžiti život, grljenje s bliskim osobama može olakšati stres i tjeskobu, smanjiti krvni tlak, pa čak i pojačati pamćenje. Grljenje pojačava osjećaje sigurnosti, povjerenja, snage, samopoštovanja, pripadnosti te sreće.

besplatni zagrljaji soundset 4

Neka istraživanja su pokazala da djeca koja ne dobivaju dovoljnu količinu zagrljaja u svojoj najmlađoj dobi, kasnije počnu hodati, pričati i čitati, nego djeca koja su redovito grljenja, a prema istraživanju provedenom u SAD-u, brakovi gdje je prisutna velika količina zagrljaja i dodira, traju duže nego oni bez.

besplatni zagrljaji soundset 3

Grljenje potiče lučenje oksitocina, koji u nama izaziva dobro raspoloženje. Osim oksitocina, izlučuje se i endorfin, mnogima poznat kao hormon sreće. To objašnjava zašto nam grljenje može proizvesti gotovo instant dobar osjećaj!

besplatni zagrljaji soundset 1

Riječani i Riječanke, stariji i mladi, od 7 mjeseci pa sve do gospodina od 89 godina pozitivno su dočekali inicijativu grljenja te svoj put nastavili nasmijani i oraspoloženi. “Grljenja nikad dosta” -rekli su danas Riječani, koji prema vlastitim odgovorima volje zagrljaje, rado ih primaju i pružaju.

Komentari