Advent Opatija Photo by Petar Kurschner

Sveti Nikola proteklih je dana obišao Opatiju „uzduž i poprijeko“, zaustavivši se i u centru Gervais te darujući brojne mališane prigodnim darovima. No, postoji nešto što opatijska djeca vole više od slatkiša, a to je – klizanje, stoga je „Ledena čarolija“, popularno klizalište na Ljetnoj pozornici okruženo blagdanskim kućicama iz kojih se šire mirisi i okusi „zimske ugode“, uvijek puna posjetitelja svake dobi. Druženje na ledu omogućeno je radnim danom od 13 do 21 sat, subotom od 10 do 22 sata te nedjeljom od 10 do 21 sat, a za sve mališane koji prvi put staju na klizaljke ili žele usavršiti svoje „vještine pravljenja pirueta“, održava se škola klizanja svakog ponedjeljka, srijede i petka od 15 do 17 sati.

Kao predah od ledenih užitaka djeci mogu poslužiti i kreativne radionice uz animaciju što se održavaju u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer – za ovu prigodu pretvorenom u Kućicu orašara i vilenjaka – radnim danom od 16 do 19 sati te subotom i nedjeljom od 10 do 19 sati. Šporer je ove zime ugostio i izložbu „Opatijski umjetnici“, svečano otvorenu u utorak, na kojoj je svoje radove predstavilo četrdesetak slikara i fotografa iz Opatije. Svoje vještine oni će prenijeti i djeci, na kreativnim radionicama koje će se održati 12. i 19. prosinca od 18 do 19 sati.

Park oko Šporera je centralno mjesto za blagdanska događanja u Opatiji, gdje su se tijekom čitavog tjedna održavali nastupi glazbenika i DJ-a za publiku okupljenu uz drvene kućice s prigodnom blagdanskom ponudom, osvijetljene raskošnom božićnom rasvjetom, a ta će se topla i romantična atmosfera nastaviti i tijekom vikenda. Tako će u petak u vremenu od 19 do 22 sata nastupiti grupa „Tri kralja“ (u slučaju lošeg vremena nastup će se prebaciti u nedjelju, 10.12.2017. s početkom u 20.30 sati) , dok će subota uz nastup „Jabe Acoustic“ od 15.30 do 18.30 sati te „Coffee Shop Acoustic“ od 19 do 23 sata, donijeti i predstavu za djecu „Božić s Orašarom“ u 16 sati, a program za vikend zaokružit će koncert Klape Mirakul od 17 do 20 sati u nedjelju. Posebno spektakularnu notu čitavom prostoru daje i izložba svjetlosnih instalacija Visualia Christmas Park koja će od 18 do 22 sata u „novom svjetlu“ predstaviti poznate opatijske atrakcije poput Djevojke s galebom ili fontane s kipom Helija i Selene u parku sv. Jakova. Ova skulptura vezana je i uz humanitarnu akciju koja se provodi u suradnji s Društvom Naša djeca Opatija – ubacivanjem kovanice u fontanu ona će „oživjeti“ uz igru svjetla i glazbe, a sav prihod namijenjen je djeci s posebnim potrebama.

Photo by Petar Kurschner

Atraktivnih programa za vikend neće manjkati niti na drugim lokacijama u gradu. U petak će zabava započeti u 17 sati na Ljetnoj pozornici uz DJ Kristijana i Aftetwork Party, nastavit će se nastupom Love Runners Banda u restoranu Antica Osteria da Ugo od 18 sati i programom „Remisens Acoustic: Love Sing & Dance“ u hotelu Ambasador od 20 sati, a glavna zvijezda večeri ipak je Mia Negovetić koja s rasprodanim programom „Magic Musical“ gostuje u centru Gervais od 20 sati.

Subotnji program fokus će staviti na trg pred gradskom tržnicom, gdje se odvija Advent na mrkate. Već u jutarnjim satima, zgodnu priliku za ukusnu marendu pružit će promocija knjige „Primorski pijat“ Kristiana Kozmića uz gastro-degustaciju od 11 do 12.30 sati, dok će večernji program biti ispunjen koncertima poznatih glazbenika, među kojima će se naći i velike zvijezde domaće scene – grupa Mayales koja će na tržnici nastupiti od 20 sati te Neno Belan & Fiumens koji će od 22 sata zasvirati u prostoru kluba Gervais. Kao uvod u ova dva koncerta – uz zbivanja ispred Šporera – mogu poslužiti nastupi „3 kralja“ u restoranu Antica Ostaria da Ugo od 18 sati, benda „Trio Asi“ od 18.30 sati na Ljetnoj pozornici te „Livingston Dua“ u hotelu Ambasador od 20 sati.

Nedjeljni program prvenstveno će biti posvećen najmlađima, a uz vilenjake i orašare kod Šporera, mališanima će zanimljive biti i aktivnosti oko kupališta Angiolina gdje se u 10 sati održava božićna potraga za blagom, od 13 do 16 sati Cooking Show – Grill Party, od 17 sati lutkarska predstava „Mrav, mrav i cvrčak“ Teatra Oz, dok će od 19 sati priče pričati Baka Mraz. Neće ni u nedjelju manjkati glazbe – jutarnju „smjenu“ odradit će Andrej i Neno na terasi hotela Continental od 11 sati te Memento Trio na terasi hotela Milenij od 12 sati, a od 18.30 sati na Ljetnoj pozornici nastupa Jena the Man.