Ne postoji ništa osvježavajuće od pune čaše hladne vode s ledom. Jedino voda od svih ostalih tekućina koje obično pijemo tijekom dana, poput kave i sokova, kvalitetno i zdravo zadovoljava žeđ. Preporučena minimalna dnevna količina unosa vode je oko 2 litre ili 10 čaša vode. No, unatoč tome većina ne pije dovoljnu količinu vode na dnevnoj bazi što radi veliku štetu našem organizmu.

Ako se prepoznate u sljedećim znakovima, preporučamo da odmah odete po čašu vode. I nastavite niz kroz cijeli dan, svaki dan.

1. Usta su vam suha
Slatki napitci su samo privremeno rješenje za veći problem. Pijenje vode podmazuje sluznicu u ustima i grlu, koja će zadržati usta vlažnima uz pomoć sline dovoljno dugo nakon tog prvog gutljaja.

2. Koža vam je suha
Koža je naš najveći organ stoga mora ostati hidrirana. Suha kože jedan je od najranijih znakova koji ukazuju na dehidraciju koja može dovesti do ozbiljnih problema. Manjak vode znači i manjak znoja, što dovodi to nemogućnosti tijela da opere prljavštinu i prirodnu masnoću koja se taloži tijekom dana.

3. Pretjerano ste žedni
Svatko tko je barem jednom imao mamurluk može vam potvrditi tu neopisivu žeđ nakon buđenja kada tijelo jednostavno ne može dobiti dovoljno vode, unatoč tome što ju pijemo. Alkohol dehidrira cijelo tijelo.

4. Oči su vam suhe
Manjak hidratacije, osim grla i usta, pogađa i oči što rezultira neugodnim osjećajem suhoće i crvenila, kao da imate mamurluk.

5. Mišićna masa se smanjuje
Manje vode u tijelu znači i manje mišićne mase. Pijenje vode prije, za vrijeme i nakon treninga, hidrira kompletno tijelo.

6. Dulje ste bolesni
Pijenjem dovoljne količine vode omogućujemo našem tijelu da ulazi u proces detoksifikacije – ćišćenje od svih toksina i otrova. Naši organi filtriraju određene toksine kao mašina, ali ako ne zalijevamo mašinu s vodom, neće raditi ispravno. Čak će posuditi vodu iz zaliha, kao što je krv, što dovodi do novog seta problema.

7. Osjećate se umorno
Veže se na prethodnu točku. Nedostatak dovoljno hidrirane krvi dovodi do nedostatka kisika u tijelu. Nedostatak kisika dovodi do pospanosti i postepenog umora. Time dolazi do nedostatka izdržljivosti što znači da ćete tijekom dana doživljavati nagle padove energije. Zapamtite, kava vam neće doživotno pomoći.

8. Osjećate nagle napadaje gladi
Signali za žeđ i glad su poprilično slični. U većini slučajeva kada pomislimo da smo opet gladni (a nedugo prije smo nešto jeli), zapravo smo žedni. Idući puta kada osjetite iznenadnu glad, prvo popijte 2-3 čaše vode, sačekajte i onda razmislite jeste li zapravo gladni ili žedni.

9. Imate problema s usporenom probavom
Usporena i neredovita probava te opstipacija usko su vezane uz nedovoljnu hidrataciju organizma.

Zaključak: počnite piti vodu !