Kao jedna od najzastupljenijih namirnica današnjice, kikiriki predstavlja bogat izvor hranjivih tvari, vitamina, vlakana i antioksidanta koji su važni za normalno funkcioniranje organizma. 

Kikiriki se može jesti sirov, kao namaz ili ga dodati raznim salatama i jelima. Postoje stotine različitih proizvoda s kikirikijem od kojih većina sadrži previše soli i previše nezdravih masnoća od prženja, što smanjuje količinu određenih vitamina i minerala u kikirikiju.

Važno je naglasiti kako je sirovi kikiriki najzdraviji, a može pohvaliti cijelom lepezom različitih dobrobiti na zdravlje:

1. Kontrolira razinu šećera u krvi

Stručne studije pokazuju da konzumacija orašastih plodova,  ali i kikirikija smanjuje rizik od dobivanja dijabetesa. Isto tako, pomaže pri kontroli šećera kroz dan stoga je idealna užina.

2. Snižava razinu kolesterola

Bogat je nezasićenim (zdravim) mastima, vlaknima i proteinima(26g na 100g), a brojne studije pokazuju kako pomaže pri snižavanju kolesterola, triglicerida te ne uzrokuje debljanje.

3. Idealan zdravi međuobrok za vitku liniju

U jednoj studiji rađenoj na 15 zdravih osoba normalne težine sudionici su uzimali 500 kalorija kikirikija 8 tjedana i dobili su 1kg (manje od očekivanih 3,6kg). Primijećeno je kako kikiriki ima visoku razinu sitosti, a time smanjuje konzumaciju druge hrane

4. Dobar je za srce

Jednako dobro djeluje na srce kao bademi i orasi zahvaljujući visokom postotku nezasićenih masti, ali i kaliju, magneziju i vitaminu E koji dokazano snižavaju krvni pritisak.

5. Povoljno djeluje na probavu

Kikiriki sadrži vlakna koja su iznimno korisna za nesmetano funkcioniranje crijeva. Protivno uvjerenju mnogih, kikiriki ne spada među orašaste plodove nego spada u porodicu mahunarki koju bi svakako trebalo vidjeti češće na meniju.

No, ako ste alergični na kikiriki, njegova konzumacija je strogo zabranjena.

kikiriki