Znanstvenici tvrde da smo bliže kraju svijeta nego ikada prije

104

Mary Robinson, bivša predsjednica Irske, još u siječnju je izjavila: “Sat sudbine sada je 100 sekundi do ponoći, najopasnija situacija s kojom se čovječanstvo ikada suočilo. Sada je vrijeme da se okupimo – ujedinimo i djelujemo.” Ova izjava nagovještavala je uvjerenje da je civilizacija najbliža trenutačnom razaranju nego ikad prije i u još opasnijoj situaciji nego što je bila situacija s kojom se suočila tijekom najcrnijih dana rata.

Sat “Sudnjeg dana” prvi je put postavljen 1949. godine, samo četiri godine nakon završetka Drugog svjetskog rata i bacanja prvih dviju atomskih bombi na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki. Metaforički sat osmislio je Bilten Atomskih znanstvenika i svake godine organizacija procjenjuje na temelju niza izračuna i faktora koliko je svijet blizu ‘ponoći’. Ponoć označava katastrofalni događaj. Jednostavno rečeno, više minuta od ponoći manje je vjerojatnosti da će se dogoditi katastrofa, što također znači da će ta udaljenost od ponoći oscilirati iz godine u godinu, ovisno o prevladavajućim globalnim okolnostima.

Sat je 1953. godine bio postavljen na 2 minute do ponoći. Isto tako, došao je blizu ponoći tijekom kubanske raketne krize 1963. godine i tijekom eskalacije napetosti između tadašnje dvije supersile u ranim 1980-im godinama. Nakon završetka Hladnog rata sat je bio namješten na 17 minuta do ponoći.

Danas, sat je postavljen na 100 sekundi do ponoći što pokazuje koliko je nesiguran opstanak civilizacije postao u 2020. godini. Predsjednica biltena i izvršna direktorica Rachel Bronson rekla je da je ta blizina ponoći svijet koji ulazi u “novu nenormalu” kao rezultat ne samo širenja nuklearne energije, već i akcije nevladinih aktera i klimatske promjene: “Došli smo na 100 sekundi do ponoći. Sada izražavamo koliko je svijet u katastrofi. Za nekoliko sekundi – a ne sati ili čak minuta. To je najbliže Sudnjem danu u povijesti Satova sudbine. Sada se suočavamo s pravom nuždom – apsolutno neprihvatljivim stanjem svjetskih poslova koji su eliminirali bilo kakve granice za pogreške ili daljnje odgađanje. Suočeni s ovim zastrašujućim krajolikom prijetnji i novom spremnošću političkih lidera da odbace pregovore i institucije koje mogu dugoročno zaštititi civilizaciju, Bilten Odbora za znanost i sigurnost atomskog znanstvenika 7. svibnja pomiče sat Sudnjeg dana 20 sekundi bliže ponoći – bliže apokalipsi nego ikad. Čineći to, članovi odbora izričito upozoravaju vođe i građane širom svijeta da je međunarodna sigurnosna situacija sada opasnija nego ikad prije. Ova opasna situacija ostaje – i nastavlja se pogoršavati… potreba za hitnim akcijama je hitna.”

Iako je naš svijet do sada imao sreće da izbjegne katastrofu koja se temelji na nuklearnom oružju, to ne jamči našu sigurnost u budućnosti. Slično tome, svijet se mora riješiti rastuće krize klimatskih promjena i suparništva nad resursima ako želimo krenuti u sigurniju budućnost i što dalje od ponoći.

Izvor: Thinking Humanity

Komentari