U Parku prirode Učka obilježen Dan planeta Zemlje

220
dan planeta zemlje park prirode učka

U Parku prirode Učka, u subotu, 22. travnja, obilježen je Dan planeta Zemlje. U sklopu projekta Still Water Revival, organiziran je prigodan program pod nazivom „Kako se ne bojati divljine“, namijenjen učenicima, roditeljima i učiteljima škola članica Mreže škola Parka prirode Učka.

Dan planeta Zemlje obilježava se svake godine, 22. travnja, a različita događanja i akcije koje se provode diljem svijeta, za cilj imaju jačanje svijesti o okolišu. S tom misijom, Park prirode Učka organizirao je edukativni program, pod vodstvom etnomologa i herpetologa Tonija Korena, iz Udruge Hyla. Kroz edukativno-zabavnu radionicu, učenici područnih škola iz Veprinca i Lupoglava, naučili su nešto više o bioraznolikosti koja ih okružuje, o ulozi čovjeka u očuvanju i zaštiti vrsta i staništa, kao i o bivanju u prirodi bez straha.

Dok su mlađi sudionici učili o različitim elementima prirodne baštine Parka prirode Učka, njihovi roditelji imali su priliku upoznati kulturnu baštinu područja oko Male i Vele Učke, kroz interpretativnu šetnju. Uz stručno vodstvo, prezentirane su razne zanimljivosti o prošlosti sela, starinskim obrtima, običajima i vjerovanjima te o tradicionalnom graditeljstvu zbog kojeg je ova ruralna cjelina i upisana u Registar nepokretnih spomenika kulture. Obilazak je završio posjetom jedinim preostalim stočarima na Učki, OPG-u Maliki.

Ovo i slična događanja organiziraju se u Parku prirode Učka s ciljem izrazitijeg uključivanja javnosti, a posebice lokalnog stanovništva, u aktivnosti zaštite prirode te kao poticaj da više vremena koriste za zajednički obiteljski boravak u prirodi.

Projekt Still Water Revival – obnavljanje i očuvanje malih slatkovodnih ekosustava krških planina u Mediteranu, provodi se uz financijsku podršku DIMFE – Donatorske incijative za očuvanje slatkovodnih ekosustava na Mediteranu (Donors Initiative for Mediterranean Freshwater Ecosystems).

dan planeta zemlje park prirode učka dan planeta zemlje park prirode učka dan planeta zemlje park prirode učka dan planeta zemlje park prirode učka dan planeta zemlje park prirode učka dan planeta zemlje park prirode učka

Komentari