Jutros totalno zamućenje prašinom, vikend na svu sreću donosi poboljšanje stanja

200
saharska prašina

Proteklih dana uglavnom smo pisali o saharskoj prašini, a njezino prisustvo jutros je dostiglo vrhunac. Ukupna zasićenost atmosfere gledajući po stupcu zraka bila je visoka i prijašnjih dana, međutim tek je jutros koncentracija pri tlu značajno povećana, što svi vidimo i osjećamo.

Ta je koncentracija vjerojatno najviša u posljednjih nekoliko desetljeća, a možda i dulje. Nebo iznad Istre i Kvarnera je žućkasto-sivo, a kroz debeli sloj prašine samo povremeno se na jedvite jade probijaju sunčeve zrake.

Ljudi s respiratornim smetnjama trebali bi se pričuvati ove dane, naročito jer je znanstveno dokazano kako ovako visoke koncentracije prašine negativno utječu na zdravlje, upozorava IstraMet.

Dobra vijest je što uskoro poboljšanje stanje. Već tijekom nedjelje slijedi postupno smanjenje prizemne koncentracije prašine, a do kraja dana ona bi trebala napustiti sjeverni Jadran.

U višim slojevima atmosfere, određena količina zadržat će se i u idućim danima, međutim ne bi značajnije trebala utjecati ne vrijeme.

Dislokacija ovako velike količine prašine prema našem kraju zaista je ekstremna. Nekad se to događala rijetko te eventualno nekoliko puta godišnje, dok nam ove godine gotovo svako izraženo jugozapadno strujanje donosi zamućenje neba i povećanje prizemne koncentracije.

U idućem razdoblju nadamo se konkretnim znanstvenim radovima zašto se to događa i koje su projekcije za budućnost, je možda ovo postane vrlo važan čimbenik kod izrade vremenskih prognoza.

Komentari