Jesu li biorazgradive vrećice zbilja razgradive? Istraživanja pokazala iznenađujuće rezultate

35

Istraživanje Međunarodne jedinice za istraživanje morskog otpada Sveučilišta u Plymouthu došlo je do zapanjujućih rezultata: biorazgradive vrećice nakon što su bile zakopane u zemlju tri godine i dalje su bile upotrebljive, dok su vreće za kompostiranje zakopane oko dvije i pol godine bile uništene, tj. kidale su se prilikom uporabe.

Istraživanje je pokazalo da su vrećice označene kao biorazgradive zapravo obmana, a ljudi su skloni koristiti baš takve vrećice misleći da su manje štetne za okoliš.

Iz Sveučilišta su naglasili da je bitno znati da se zakopavanjem vrećice ne kompostiraju. Dobro je i znati kakve vrste vrećica postoje: oksobiorazgradive vrećice, biorazgradive vrećice, torba za kompostiranje, polietilentna vrećica visoke gustoće, tj. uobičajena plastična vrećica. Sve ove vrste vrećica bile su također uključene u istraživanje. Rezultati su pokazali da se ni jedna od njih nije u potpunosti razgradila.

Na tržište Europske unije svake se godine plasira na milijarde plastičnih vrećica. Supermarketi proizvode oko 1,1 milijardu jednokratnih plastičnih vrećica i još 1, 2 milijardu vrećica za voće i povrće te 958 milijuna višekratnih vrećica.

Komentari