“Zvizdan” nagrađen u Cannesu!

"Hrvati dolaze!", kazao je umjetnički direktor festivala u Cannesu Thierry Frémaux uoči prikazivanja filma prošle nedjelje. I bio je u pravu...

240

“Zvizdan” redatelja Dalibora Matanića i producentice Ankice Jurić Tilić osvojio je na ovogodišnjem, 68. filmskom festivalu u Cannesu nagradu žirija u kategoriji “Un Certain Regard”, fokusiranoj na otkrivanje novih estetika režiranja. U pitanju je jedno od dva natjecanja u službenom dijelu festivala, a na čelu žirija nalazila se poznata glumica Isabella Rossellini, pored koje su tu bili i redatelj Haifa Al-Mansour, redateljica i glumica Nadine Labaki, redatelj Panos H. Koutras i glumac Tahar Rahim.

“Zvizdan” je prvi hrvatski film koji se našao u službenoj selekciji ovog slavnog filmskog festivala, a u nju je ušao u konkurenciji preko 1400 drugih naslova iz cijelog svijeta.

Veliko je ovo priznanje za Matanića i Jurić Tilić, ali i cijelu filmsku ekipu te Hrvatski audiovizualni centar. Ujedno je riječ o potvrdi rastućeg uspjeha i ugleda domaće filmske industrije.

Ovu ljubavnu priču, odnosno priču o tri zabranjene ljubavi u tri različite dekade života dvaju susjednih dalmatinskih sela opterećena naslijeđem prošlosti, uskoro će moći vidjeti posjetitelji pulskog filmskog festivala, ali i oni diljem svijeta. Film s univerzalnom ljudskom porukom, u kojem glavne uloge tumače Tihana Lazović i Goran Marković, već je prodan na niz tržišta, a ova nagrada u Cannesu tu će prodaju dodatno pojačati.

Komentari