Zrakoplov za putovanje kao iz snova

327

Današnji svijet je ponajviše zahvaljujući zrakoplovima odista postao globalno selo.  Zahvaljujući ‘budget’ aviokompanijama vikend šoping koji možemo obaviti recimo u Londonu i ne mora biti pretjerano financijsko opterećenje za naše (sve tanje) džepove. Najnoviju ‘veliku stvar’ u avioprijevozu predstavio je američki Boeing sa svojim novim 787 Dreamlinerom.

Boeingov Dreamliner prvi je zrakoplov čiji je trup gotovo u potpunosti napravljen od ugljičnih vlakana umjesto aluminija. Tako je cijeli zrakoplov lakši i troši 20% manje goriva. Boeingova ideja sa Dreamlinerom su transkontinentalni letovi bez zaustavljanja na velikim ‘hub’ zračnim lukama. Dreamliner zahvaljujući maksimalnom dometu leta od preko 15 000 kilometara tako leti direktno od polazne do dolazne destinacije.

Tehnološki Boeing 787 Dreamliner je najveće dostignuće zrakoplovne industrije nakon legendarnog supersoničnog Concordea. Koliko je Boeingov zadatak bio kompleksan treba ilustrirati sa zanimljivom činjenicom da je je radna temperatura unutar Dreamlinerovih moćnih motora jednaka polovini temperature površine sunca! Treba reći da Dreamliner nije po veličini Jumbo Jet već je zrakoplov srednje veličine sa 250 putničkih mjesta. Veliki naglasak je stavljen na udobnost putnika, tako je Dreamliner 60% tiši od dosadašnjih zrakoplova, znatno su ublažene neugodne turbulencije a u kabini je i više kisika i vlage. Putnici mogu uživati u pogledu iz zrakoplova budući da su prozori povećani a i led svijetla u plavičastoj boji pridonijet će ‘letačkom’ ugođaju.

Putovanje iz snova sa Dreamlinerom može započeti budući da je 50 svjetskih aviokompanija naručilo oko 800 ovih zrakoplova sljedeće generacije. Jedini konkurent Dreamlineru je za sada ‘superjumbo’ A380 europskog Airbus konzorcija koji može smjestiti do 800 putnika ali su mu potrebne i veće piste za slijetanje. Radi se zapravo o dvije koncepcije a koja će pobijediti pokazati će vrijeme.

Brojke: Boeing 787 Dreamliner, vrsta: long range medium sized, 250 putnika, brzina: 0,85 Mach (954 km/h), domet leta: 15 200 km, razmak krila: 60m, dužina 57m, motori: General Electric (USA) ili Rolls-Royce Trent (GB), cijena: 200 milijuna američkih dolara.

Komentari