Zašto svi putevi Milana Bandića vode u Rim? Odgovor bi nakon istrage trebale dati institucije!

102
Bandićeva putovanja na društvenim su mrežama postala hit

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo je postupak protiv gradonačelnika Milana Bandića zbog 62 putovanja zrakoplovom u Rim na trošak grada u pet godina iako se tamo ni s kim nije službeno sastajao.

Radi se o 62 putovanja avionom, svaki put su bile uključene i dnevnice, put je platio Grad, a sa sobom je vodio osobe iz protokola, stoji u prijavi protiv zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Sandra Švaljek je pozvala gradonačelnika i nadležne gradske službe da pokažu dokaze o putovanjima. “Posve je opravdano da se pitamo zašto je gradonačelnik išao 62 puta u grad koji nije grad-prijatelj Zagreba, kakva je to suradnja i što su zagrepčani imali od tih putovanja, rekla je. Dodala je i kako je pregledala izvještaje gradonačelnika i programe međunarodne suradnje te da se u njima Rim posebno ne spominje i nema posebnog razloga za toliko česte odlaske u Rim.

Na istoj konferenciji za novinare Darinko Kosor citirao je sportskog novinara Mladena Delića upitavši: “Ljudi moji, je li to moguće?” i pozvao gradonačelnika da dostavi dokumentaciju javnosti i vrati novac građanima. Pozvao je i DORH da odradi svoj posao, što je učinila i Anka Mrak Taritaš.

“Pozivam DORH da u interesu javnosti utvrdi što je to točno gradonačelnik čak 62 puta radio u Rimu na trošak Zagrepčanki i Zagrepčana, kad svi dobro znamo da mu je uzor grad Beč”, napisala je na Twitteru Mrak Taritaš.

Gradonačelnik Milan Bandić kazao je kako je ‘to smiješno’. “Ne pada snijeg da prekrije brijeg. Stojim iza onog što sam već rekao – istina je spora, ali dostižna”, poručio je Bandić i dodao da su svi putni nalozi u Uredu za međugradsku suradnju dostupni 24 sata dnevno.

Dodao je kako je bio na dvjestotinjak putovanja u 18 godina te upitao “zašto se danas povlači to pitanje”. “Što vi mislite da je gradonačelnik bedak, pa 18 godina nisam bio dana na godišnjem odmoru”, kazao je.

Bandićeva putovanja na društvenim su mrežama postala hit

Nakon toga stigao je i službeni odgovor iz Grada Zagreba u kojem se tvrdi da je netočno da je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić putovao 62 puta u Rim te da na tim putovanjima nisu održani službeni sastanci.

“Naime, u razdoblju od 2011.-2016. Gradonačelnik je službeno putovao u Rim 25 puta, a u 2017. je službeno putovao dva puta u Rim. Među ostalim, možemo naglasiti da se Gradonačelnik sastajao sa svim svojim kolegama tijekom perioda od 2012.-2017. – gradonačelnici Gianni Alemanno, Ignazio Marino, Virginia Raggi. Osim s kolegama gradonačelnicima sastajao se i s hrvatskom zajednicom u Rimu, veleposlanicima, hrvatskim jezičnim manjinama, a isto tako održao je i sastanke u ministarstvu vanjskih poslova Republike Italije. Na jednom u tih sastanka u Farnesini Gradonačelnik je dogovorio sudjelovanje na Svjetskoj izložbi Expo u Milanu. Također, želimo istaknuti, u Izjavi o namjeri između Grada Rima i Grada Zagreba, članak 2., koji je gradonačelnik potpisao s tadašnjim  gradonačelnikom Alemannom u Rimu, 14. ožujka 2012., stoji ” promocija hrvatskog jezika i kulture u Rimu” te je u rujnu 2017. na temelju tog članka otvoren Odjel hrvatske književnosti u Europskoj knjižnici”, piše u odgovoru Grada Zagreba.

O svim putovanjima Gradonačelnika mediji su pravovremeno obaviješteni prije i poslije svakog službenog putovanja, osim onih izrazito radnoga karaktera, stoji u odgovoru upućenom medijima.

Bandićeva putovanja na društvenim su mrežama postala hit

Iz Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava grada Zagreba navode da je Bandić u osamnaest godina, koliko je gradonačelnik, službeno posjetio: Ankaru, Berlin, Mainz, Beč, Lisabon, Moskvu, Pečuh, Ljubljanu, Budimpeštu, Bruxelles, Milano, Rim, Sarajevo, Peking, Šangaj, Sankt Peterburg, Sofiju, Skopje, Varšavu, Astanu, Tiranu, Sarajevo, Prištinu, Amsterdam, Pariz, New York, Washington, Los Angeles, Las Vegas, Beograd, Podgoricu, Trst, Prag, Portorož, Suboticu, Tavankut, San Francisco, Toronto, Pitsburg, Bratislavu, Banja Luku, Srebrenicu, Prnjavor, London, Mostar, Salzburg, Maribor.

Kažu da su sve informacije o njegovim putovanjima dostupne i na raspolaganju medijima, no dosad interesa za to nije bilo.