Za kemiju je kriv Neptun

627

Kada mi netko spomene kemiju moja je prva pomisao je – ljubav. Jer mi se čini kako je ljubav upravo to – čista kemija. Teško je opisati zašto smo se u nekog zaljubili ili zašto nas je netko privukao. Čini nam se kako iza naših emocija ne stoje racionalna objašnjenja. I ne stoje. Kako god, kada govorimo o kemiji, njezin astrološki ekvivalent definitivno je Neptun. Planet koji nas daruje maštom, romantikom, koji nas tješi i opija i pomaže nam da preživimo tmurnu i sivu svakodnevicu. Nije stoga neobično što vlada eteričnim, suptilnim, konfuznim znakom Riba za koje često znamo reći da ne znaju gdje im je glava, a gdje im je rep (ne zaboravimo pri tome da u pitanju nije samo jedna riba nego čak dvije i da stvarno nije lako odrediti u takvoj situaciji gdje ti je glava, a gdje ti je rep). Neptun također predstavlja sve naše ideale, oltar svega onoga što smatra svetim i božanskim. Često, te ideale pokušavamo (i ne uspijevamo) nekako prizemljiti, utjeloviti ne shvaćajući da baš na taj način oni gube oreolu svetosti i božanstvenosti koju imaju tako udaljeni i nedostižni. Zato se i zovu ideali.

Jedan od ideala današnjice je definitivno i savršen izgled. Za kojim tako često uzdišemo listajući časopise ili surfajući internetom, diveći se ovoj ili onoj ljepotici ili ljepotanu, zamišljajući kako bismo možda i mi sami jednog dana uspjeli postići takvo savršenstvo. Teško moguće. Osim što je taj savršeni izgled dobrim dijelom rezultat mnogo ulaganja u sebe i još više odricanja, još više toj savršenoj slici doprinose ‘uljepšavanja’ u photoshopu ili drugim sličnim programima. Baš kako bi sve izgledalo sve onako nezemaljski prelijepo i zapravo – neprirodno. Fotografija je također jedno od domena Neptunove vladavine.

Osim toga i kozmetička industrija obećava nam pomoću čudesnih preparata proljepšanje preko noći, bez da maknemo prstom. Sve te fine kreme, čudotvorni preparati, svemoguća šminka učinit će da izgledamo upravo božanstveno. Pogađate i tim silnim sredstvima za uljepšavanje (ili barem onima koji obećavaju uljepšavanje) također vlada Neptun. Potrebno puno toga iskemijati kako bi se ta sredstva učinila privlačnima i kako bismo dobili dojam da doista mogu napraviti čudo s našom nesavršenom pojavom u svega par dana.

Da, svi mi negdje u podsvijesti slutimo da sve nije tako lako kao što nam obećavaju i da oni koji nam se smiješe sa stranica časopisa i velikih i malih ekrana nisu tako savršeno lijepi kao što se doimaju, ali svejedno i dalje vjerujemo u bajku. Jer životi bi nam bili tako tužni i sivi da ne vjerujemo da ona postoji i da će, kao na kraju svake prave bajke, princ doći po prelijepu princezu….

Karin Baloh Martić
astrodrom.hr

Komentari