Vrata harema

377

Studentica Elizabeth Staveley u knjižnici na Oxfordskom sveučilištu sprovodi istraživanje o pripovijestima s kraja 16. stoljeća, kad iznenada nailazi na četiri stotine godina star rukopis umetnut u knjigu. Dešifrirajući tekst na prastarom komadu papira, Elizabeth polako otkriva dragocjenu pripovijest koja je dotad ostala zaključana. Bježeći iz frustrirajuće vezi sa ženskarom, Elizabeth odluči napustiti Oxford te leti u Istanbul, kako bi dalje mogla istražiti pripovijest o Celiji Lamprey, kćeri britanskog pomorskog kapetana koji pogiba na moru, ostavivši kćer na milost i nemilost trgovaca robovima koji će je prodati sultanovu haremu. Pripovijest se premješta u 1599. godinu, u Konstantinopol. U haremu, Celia doznaje da je Paul Pindar, njezin zaručnik za kojega se trebala udati prije nego je pala u zatočeništvo, upravo u Konstantinopolu u funkciji tajnika britanskog veleposlanika te da mu je dužnost donijeti dar sultanu kako bi time otvorio trgovačke veze Britanije i Otomanskog Carstva.
Pun zanimljivo isprepletenih detalja i povijesnih činjenica te s bogato prostrtom romantičnom pričom, ovaj će vas roman osvojiti.

Sadržaj:
Bogato ispripovijedana povijesna priča o podmuklim tajnama, zabranjenoj ljubavi i ubojstvu u otomanskoj palači. Elizabeth Staveley sjedi u knjižnici, držeći u drhtavim rukama komad prastarog papira. Taj krhki predmet predstavlja ključ pripovijesti koja je bila zaključana četiri stoljeća, pripovijesti o kćeri britanskog pomorskog kapetana koja je bila zatočena u sultanovu haremu. Jednim skokom, čitatelj se nalazi u Konstantinopolu, u 1599. godini, u sultanovoj palači u kojoj se počnu prenositi glasine zbog kojih su se svi uskomešali. Glavni eunuh otrovan je slatkišem u obliku broda. Moći sultanove majke prijeti sultanova najdraža priležnica. A tajna se pobuna rađa unutar najskrovitijih dijelova palače. U međuvremenu, trgovac Paul Pindar, tajnik britanskog veleposlanika, sultanu donosi dragocjeni dar. Dok se približava palači, doznaje da je Celia, žena koju je nekoć volio, možda još živa, skrivena iza haremskih vrata među sultanovim robinjama. Je li moguće da je to ista Celia, njegova draga koja je nestala u brodolomu? Ako jest, mogu li Pindar i Celia ponovno biti zajedno? Očaravajuća i uronjena u misterij i erotične zaplete, Vrata harema prenose čitatelja u egzotično 16. stoljeće.

Katie Hickmann autorica je pet objavljenih knjiga, uključujući i dva povijesna bestselera – Courtesans i Daughters of Britannia. Napisala je dva putopisa: Travels with a Circus o svojim iskustvima tijekom putovanja s jednim meksičkim cirkusom koji je 1993. godine ušao u uži izbor za nagradu Thomas Cook Travel Book Award te Dreams of the Peaceful Dragon, o putovanju na konjima kroz zabranjeno himalajsko kraljevstvo Butan. Zahvaljujući romanu The Quetzal Summer ušla je u uži izbor za nagradu Sunday Timesa za mladoga britanskog pisca godine. Katie Hickman živi u Londonu sa suprugom, filozofom A. C. Graylingom i dvoje djece.

Ljevak, knjige bez granice!

Komentari