Vikend u Novalji u znaku knjige

127

Novalja knjiga

U petak 12. prosinca tako je u Pastoralnom centru predstavljeno četveroknjižje prof. Nikole Crnkovića, dok je na istom mjestu u subotu posthumno predstavljena knjiga „Otrkani“ autora Borisa Palčića Caskine.

Četveroknjižje prof. Nikole Crnkovića, pregled je usmene i pismene versificirane baštine pod nazivom PAŽKA PUČKA POETIKA I.-IV, te je djelo autora koji je svoj dugogodišnji znanstveni rad posvetio kako je u jednoj od knjiga istaknuo: „ ..veličini malenih …pjesničkim tvorbama samozatajnih ljudi, mahom nepismenih i polupismenih, paških pastira i težaka, koji svjedoče o vremenu u kojem žive“.

Knjigu su predstavili dr. sc. Nataša Bašić-Kosić, don Anton Šuljić, prof. te sam autor prof. Nikola Crnković, dok su program obogatili pivači nakanat Ive Dabo i Goran Vidas te recitatorice Leticija Šuljić i Vanja Škoda. Bila je ovo izuzetna prilika za upoznavanje otočkih pučkih pjesama i pismenog zapisa kroz stihovanu baštinu koja je otočanima kroz ovu knjigu ostavljena u kulturno nasljeđe.

Večer poslije, u subotu, na godišnjicu njegove smrti posthumno je predstavljena knjiga čakavskog pjesnika i humorista Borisa Palčića Caskine, naziva “Otrkani”. Ova zanimljiva knjiga na osebujan i simpatičan način govori o počecima novaljskog turizma, ocrtava način života onog vremena i Novalju koja se od samih početaka želi predstaviti i pozicionirati kao mjesto odabrano za ugodno ljetovanje.

Novalja knjiga 2

Knjiga predstavlja štivo koje se uvijek i rado može čitati, svojevrsni je vremeplov koji kazuje način života, snalaženja u svakodnevnim, često teškim okolnostima, ali s puno senzibiliteta i humora svojstvenog autorovom stilu. Boris Palčić Caskin uvijek je isticao pripadnost svom zavičaju i domovini, što vrlo iskreno kazuje u djelu o Domovinskom ratu progovarajući osjećajima istinskog domoljuba, malog čovjeka koji strepi, sanja i vjeruje u konačnu pobjedu.

„Predstavljanjem ove vrijedne knjige želimo se barem dijelom zahvaliti našem Borisu za svu strpljivost i ljubav prema Novalji i čakavskoj riči.“, naglasili su okupljeni koji su se složili kako se radi o djelu koje oslikava Novalju koja se mijenja i teži svom boljitku, u sebi noseći crtice iz svakodnevnog života s puno humora, britkosti, kao i ljubavi koja se osjeća u svim njegovim stihovima, izrazito štujući čakavsku rič.

U programu su sudjelovale članice klape Murtelice i recitatorice, Leticija Šuljić i Vanja Škoda. Sonja Palčić, kćerka pokojnog Borisa, zahvalila se izdavaču, uredniku i Gradu Novalji na potpori oko izdavanja knjige “Otrkani”. Izdavač knjige je Ogranak Matice Hrvatske Novalja i Dražen Peranić, koji je bio i moderator, dok je urednik i lektor prof. Ratimir Škunca.

Komentari