U Kninu obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i 23. obljetnica VRO “Oluja”

67

Povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i 23. obljetnice Vojno-redarstvene operacije “Oluja” u nedjelju je u Kninu održana središnja svečanost kojoj su nazočili hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica hrvatskih Oružanih snaga Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, visoki državni i vojni uzvanici, obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u “Oluji”, stopostotni hrvatski vojni invalidi Domovinskog rata.
Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća na Spomeniku hrvatske pobjede “OLUJA 95“, okupljenima na kninskom Trgu Ante Starčevića prigodno su se obratili predsjednica Grabar Kitarović, premijer Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković.
Program se nastavio na Kninskoj tvrđavi gdje su, uz povjesnicu o VRO “Oluja”, pročitana imena poginulih i nestalih pripadnika u akciji “Oluja”. Nakon minute šutnje i počasnog plotuna, svečanost je uveličao mimolet i akro program Hrvatskog ratnog zrakopolova “Krila Oluje” i nastup Klape Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj”. Na proslavi su u sklopu letačkog programa sudjelovali i izraelski borbeni avioni F-16 Barak.
Ovogodišnju proslavu uveličali su i predstavnici savezničkih i partnerskih zemalja, SAD-a i Izraela. Iz SAD-a na proslavi VRO Oluja sudjelovali su zapovjednik Nacionalne garde Minnesote general Jon Jensen i zapovjednik borbenog dijela zrakoplovstva Nacionalne garde Minnesote brigadir Christoper Blomquist te vojni izaslanik SAD-a u RH brigadir Robert Mathers s izaslanstvom. Iz Izraela svečanosti u Kninu nazočio je direktor SIBAT-a general Michel Ben Baruch i zapovjednik Zrakoplovne baze Ramat David te vojni izaslanik Izrael u Hrvatskoj brigadir Harel Taggar s izaslanstvom. U Kninu su se okupili i drugi vojni izaslanici iz savezničkih i partnerskih država akreditirani u Hrvatskoj.
Uslijedio je mimohod s Kninske tvrđave do crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta gdje je u 11,30 sati služena misa za Domovinu. Nešto iza podneva u Knin su stigli sudionici ultramaratona Šibenik-Knin

 

Komentari