Svemirska izložba u centru Zagreba

Sve do 21. lipnja na glavnom zagrebačkom trgu je otvorena besplatna interaktivna izložba European Space Expo

85

Šator koji je postavljen prošli tjedan na Trgu bana Jelačića u sebi “skriva” jedinstvenu putujuću izložbu čiji je cilj predstavljanje europskog svemirskog programa građanima Europske unije. Do sad je bila izložena u Rimu, Madridu, Londonu, Pragu, Ljubljani, Rigi i Ateni, gdje ju je do sad vidjelo više od 700 000 posjetitelja.

Povod dolaska izložbe je početak pregovora o sporazumu o suradnji Hrvatske s Europskom svemirskom agencijom. Građani na izložbi mogu saznati kako svemirske tehnologije pomažu u poboljšanju prometa, zaštiti okoliša, praćenju klimatskih promjena, ali i povećanju kvalitete života, jačanju ekonomije i rastu radnih mjesta. Danas jedanaest najvećih satelitskih operatera u Europi koristi 153 komunikacijska satelita, zapošljava šest tisuća ljudi i ostvaruje godišnji promet od šest milijardi eura, uz daljnji učinak na više od 30.000 zaposlenih.

Predstavljaju se europski svemirski programi, od satelitske navigacije (Galileo, EGNOS) do promatranja Zemlje (Copernicus), a svakako će mnogima biti zanimljiv interaktivni hologram Zemljine atmosfere.

Hrvatska je jedna od malobrojnih članica EU koja nema do sad nije imala nikakve odnose s Europskom svemirskom agencijom, srećom to se sada mijenja i kao članica imati će mogućnost rada na projektima, a moći će se uključiti i domaće tvrtke.

Komentari