Superračunalo Sveučilišta u Rijeci među 250 najbržih na svijetu

U krugu 500 kilometara nema bržeg računala

1168

U sklopu projekta “Razvoj istraživačke infrastrukture na Kampusu Sveučilišta u Rijeci” u Hrvatsku dolazi iznimno vrijedna oprema – 180 milijuna kuna – čime se Rijeka ističe iznad drugih sveučilišnih centara u regiji. Čak 85% spomenutih sredstava osigurano je iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Iz svega iskače jedno superračunalo, vrijedno 45 milijuna kuna i već pravog “riječkog” imena – Bura. Najjače je to hrvatsko superračunalo, koje će po stavljanju u pogon 1. listopada biti barem 40 puta brže od trenutačno najbržeg superračunala u Hrvatskoj (Isabelle na SRCE-u u Zagrebu) te na 249. mjestu najbržih računala u svijetu. U krugu 500 kilometara nema bržeg računala.

Tržište superračunala globalno vrijedi nekoliko milijardi dolara i na njemu dominiraju američki IT divovi, no ovo riječko proizvest će tvrtka Bull u vlasništvu francuskog ATOS-a, a isporučiti slovenski sistemski integrator SmartIS, koji je pobijedio na javnom natječaju i s kojim je prije nekoliko dana potpisan ugovor. Uz superračunalo u Rijeku dolazi i podatkovni centar te sustav za pohranu podataka.

Cilj nabave ovakve opreme je poticanje izvrsnosti u istraživanju i inovacijama, ali i suradnja s tržištem, nuđenje usluga malim i srednjim firmama, transfer tehnologije s privatnim sektorom i nova istraživanja

Superračunala svoju primjenu nalaze u raznovrsnom znanstvenom istraživanju u području biotehnologije, biomedicine, nanoznanosti, mikroznanosti, građevinarstvu i prirodnim znanostima, što će svakako dobro doći samom Sveučilištu, no na raspolaganju su i za istraživačke i razvojne projekte u gospodarstvu, poput simulacije automobilskih sudara, istraživanja nafte u moru ili djelovanja novih lijekova.

Da će tu priliku privatni sektor iskoristiti i u Rijeci, govori informacija kako već stižu upiti kompanija, te bi do listopada već trebalo biti popunjeno 30% kapaciteta superračunala. Takve su suradnje izvrsna podloga za traženje daljnjih investitora, kao i povlačenje novih sredstava iz EU fondova.

Komentari