Što kaže vaš astrološki element

679

Jedan od osnova astrologije su elementi. A oni funkcioniraju slično kao i u prirodi. Tako, na primjer, vatra i voda nisu neka sjajna kombinacija jer se može dogoditi sljedeće: kad se spoje vatra može pretvoriti vodu u vodenu paru, a ako vatra nema sreće i vode ima više, voda je vrlo lako može ugasiti. No, krenimo redom.

Astrologija barata sa četiri elementa: vodom, vatrom, zrakom i zemljom. Svakom od tih elemenata pridodana je određena psihološka funkcija pa tako vatru povezujemo s intuicijom, vodu s osjećajima, zemlju s osjetilima, a zrak s intelektom. Pa ako malo bolje o tome razmislite vidjet ćete da su vatreni znakovi – Ovan, Lav i Strijelac – doista inuitivni, izražene vizije i jasnih ideja o budućnosti. Vatra je element koji je najdalje od zemaljske realnosti koja je uvijek u potrazi za nekim novim avanturama, ali i spoznajama jer je vatra element koji je, između ostalog, povezan s duhovnošću. Vatra je ona koja je u životu kao i u astrologiji ona koja nam daje svjetlost i toplinu, ali ako nema ograničenja može postati sila koja uništava sve pred sobom. Zato se posve logično s vatrom slaže zrak, element koji joj pomaže da gori. Zrak razbuktava vatru, baš kao što se zračni znakovi – Vaga, Vodenjak i Blizanci – odlično nadopunjuju i uživaju s vatrenim znakovima.

Zrak povezujemo s funkcijom intelekta, objektivnom i analitičnom, ekstravertiranom i društvenom. Zračni znakovi okupirani su apstraktnim idejama, nemirni su i razigrani, uloga im je da povezuju i prenose informacije, komuniciraju i razmjenjuju. Zrak kao i vatra može biti topao i vruć, ali i hladan tako da reže poput sječiva. Tako i riječi koje su jedan od alata kojima barataju zračni znakovi mogu zagrijati naša srca, ali i povrijediti nas više od bilo kakvog ubojitog oružja. Zato se i zrak ne slaže baš najbolje s vodom odnosno zračni znakovi svojim objektivnim sagledavanjem stvarnosti mogu uznemiriti duboko osjećajne vodene znakove baš kao što vjetar uzburkava površinu mirne vode.

Vodeni znakovi – Rakovi, Ribe i Škorpioni – baš poput elementa kojem pripadaju izvana često djeluju hladno i distancirano dok su u njima uzburkane emocije. Voda, element bez oblika osjetljiv je na ono što se događa oko njega i zato vodeni element povezujemo s funkcijom osjećaja, subjektivnom i instinktivnom. Spontane emotivne reakcije iznenade nas u nekom posve neočekivanom momentu, mijenjajući naše ponašanje i usmjeravajući naše živote u posve drugačijem smjeru nego što smo planirali. Voda je nepredvidljiv element i iako se doima slabom i bez oblika, najustrajniji je i vrlo često najopasniji element. Ne zaboravite kako voda može mijenjati svoja agregatna stanja pa se može pretvoriti u vodenu paru – vruću poput strasnih emocija, ali i postati led ledeni kao što hladni i bešćutni mogu biti pripadnici vodenih znakova ako im se zamjerite. S vodom se dobro nosi element zemlje, najtvrđi i najpraktičniji element.

Posve očekivano, elementu zemlje pripadaju Bik, Djevica i Jarac, znakovi itekako svjesni materijalne realnosti, spremni uhvatiti se ukoštac sa svim životnim izazovima. Zemljani znakovi se dobro slažu s vodenima ne samo zato što su jednako tvrdoglavi nego i zato što kao i u prirodi, voda čini zemlju kreativnom i plodnom, a zemlja vodi pruža stabilno i sigurno utočište. Sa zemljom povezujemo osjete – njuh, sluh, vid, opip i okus – kojima istražujemo svijet koji nas okružuje. Osjeti nam omogućuju percepciju objektivne stvarnosti i pomažu nam da se snađemo u materijalnom svijetu što je itekako važno za život, ali i za preživljavanje. Zemlja je povezana i s našim tijelom i njegovim potrebama, a tko se bolje zna brinuti vlastito tijelo do zemljanih znakova?

Karin Baloh Martić
astrodrom.hr

Komentari