Da radne snage u Hrvatsko nedostaje nije nikakva novost, kao ni činjenica da se umirovljenicima penalizira raniji odlazak u mirovinu. Čini se da bi se mogle ubiti dvije muhe jednim udarcem, jer se počelo šuškati kako će zaposlenici biti nagrađeni za dulju rad, umjesto ranog odlaska u penziju.

“Hrvatska treba sveobuhvatnu mirovinsku reformu. Vrlo je ozbiljan podatak da je tek 18 posto građana svoju punu mirovinu zaradilo radom. U budućnosti su takvi omjeri neodrživi. Smatram da bi trebalo nagrađivati dulji ostanak u radnom odnosu što bi polučilo puno bolje efekte od penalizacije prijevremenog odlaska u mirovinu. Također, danas u Hrvatskoj imamo veliki broj poslova koje bismo mogli ponuditi našim umirovljenicima koje bismo vratili na tržište rada i sigurna sam da s njihove strane postoji interes”, istaknula je Gordana Deranja za Slobodnu Dalmaciju.

Smatra se kako je glavna prepreka gospodarskog rasta kronični nedostak radne snage te bez većih strukturnih promjena neće biti i rada BDP-a. Hoće li umirovljenici biti dio ovih promjena, još nije potvrđeno. Nova mjera predlaže i poticaje poslodavcima u vidu manjih davanja državi što bi rezultiralo većim plaćama radnika, ali o tome se već dugo priča a malo radi.