Put oko svijeta s Barmen.hr-om: Island

475

1. Island je najrjeđe naseljena zemlja Europe. Ima svega nešto sitno preko 300.000 stanovnika

2. Ljeti se dan i noć ne izmjenjuju. Ako se žalite da vam je dan pre kratak, evo idealne države za vas.

3. Na Islandu ne postoje komarci… Dakle imate ljetne dane koji traju 24 sata i nema komaraca… kad polijećemo?

4. Lokalna hrana je nešto s čim su se susretali natjecatelji u Fear Factor-u. Fermentirani morski pas ili ovčja glava su specijaliteti. Ako mislite da je to grozno, kao prilog možete naručiti ovnove testise.

5. Na Islandu nema prezimena – zapravo… malo je drugačiji sistem od našeg. Djevojke su “kći od tate” (npr. Anna Jónsdóttir znači Anna, kći od Jóna) a dečki su “sin od tate” (Gunnar Guðmundsson znači Gunnar, sin od Guðmundura). Žene nakon udaje zadržavaju svoje “prezime” ali se uglavnom cijela nacija koristi isključivo svojim imenom. Ime djeteta najčešće mora odobriti vlada.

6. Svi su u rodu. Čak imaju I Islendingbook (Knjiga Islanđana) na internetu gdje mogu provjeriti kako i preko koga su u rodu s nekim. Također je normalno ostati u dobrim odnosima sa bivšim muževima/ženama jer nikad ne znate kada će se pojaviti negdje kao prijatelj od prijatelja ili kao bliži rod. Brinu se oko genetike što zapravo nije čudno kada ih je manje od 400.000.

7. Obožavaju plivati u bazenima i jacuzzijima. Često se okupljaju na geotermalnim kupkama što na kraju preraste u druženje. E, da, prije ulaska u javnu kupelj očekuje se od vas da se tuširate goli u poluotvorenim kabinama.

8. Većina Islanđana vjeruje u vilenjake. Umjesto Djeda Božićnjaka imau Yule Lads – potomci trolova kojima se roditelji prijete djeci.

Sad kada znamo neke zanimljivosti, vrijeme je da pozornost obratimo na pića, iako nakon točke br. 4. Sve nas je strah što bi mogli piti.

Koga god da na Islandu pitate koje je nacionalno piće reći će Coca – Cola. Naime, Islanđani popiju najviše Coca – Cole na svijetu po stanovniku. Ostala pića koja su najpopularnija u ovoj zemlji su – Brennivin (popularno nazvan crna smrt), vodka i pivo.

bennvin

Brennivin

To je islanska rakija koja se radi od fermentirane pulpe krumpira aromatizirane sa sjemenkama kima. Riječ brennivin doslovno znači “goruće vino”, i ima snažan i specifičan okus. Često se poslužuje sa delicijom hákarl (onaj fermentirani morski pas iz točke 4.) kako bi prikrilo njegov intenzivni miris (koji je znao nagnati ljude na povraćanje…). Ovo piće dobilo je nadimak crna smrt radi crne etikete i činjenice da ga mnogi ljudi piju dok se ne sruše ili dok ih ne “uzme crna smrt”.

Vodka

Reyka je prva (i jedina) islandska destilerija koja proizvodi fantastičnu vodku koja je dostupna na aerodromima u duty free shopovima, u lokalnim liquor trgovinama i u gotovo svim barovima i restoranima. Ova vodka je posebna jer koristi vodu iz prirodnog termalnog izvora, filtrira se kroz vulkansko kamenje i grije pomoću geotermalne energije. Pili je vi samu ili u koktelu, spravljena je koristeći prirodne resurse Islanda što je čini izuzetno pitkom vodkom.

viking pivo

Pivo

Povijest piva na Islandu je malo teža priča. Naime, bilo je zabranjeno (zajedno sa svim alkoholom) od 1915. do 1925. i ostalo ilegalno sve do 1. Ožujka 1989. godine. Najstarija pivnica u državi – Ölgerðin (nemamo pojma kako se izgovara…) nastavila je proizvoditi pivo za izvoz u razdoblju zabrane, također je proizvodila i bezalkoholne sokove.

Danas Islanđani popiju više od 81 litru po glavi godišnje. Izbor su im najpopularnija piva – Viking, Egils, Skjálfti (izgovorite to 3 puta za redom…), Thule, Gull, Kaldi i Gullfoss. U restoranima i barovima ovo je najjeftinija opcija i dakako najpopularnija.

Komentari