Priča s naslovnice 157

61

blink kapi za očiLjeto je u punom jeku i vrijeme je godišnjih odmora i putovanja. Sve smo više na otvorenom, puno je sportskih aktivnosti i večernjih izlazaka. Zbog svega toga mnogi se upravo ljeti odlučuju za kontaktne leće, računajući na njihovu praktičnu prednost u odnosu na naočale (šire vidno polje, prirodan izgled, lakše bavljenje sportskim aktivnostima…).

Ali leće istovremeno zahtijevaju veći oprez i njegu, posebno u uvjetima dulje izloženosti jakoj sunčevoj svjetlosti, suhom i klimatiziranom zraku te morskoj i bazenskoj vodi. Kad je voda posrijedi, prisutnost morske ili bazenske vode na površini kontaktne leće uzrokuje iritaciju oka (sol, klor). Opasnost su i mikroorganizmi iz vode koji se zadržavaju na površini leće i mogu uzrokovati različite infekcije oka. Kontakt leće s vodom možete prevenirati korištenjem zaštitnih naočala ili maske, a ako do njega ipak dođe, odmah izvadite leće i isperite ih što prije otopinom za njegu. Upravo zato se tijekom ljetne sezone preporučuju jednodnevne leće koje se nakon dnevnog nošenja bacaju. Pritom se ne morate opterećivati njihovim održavanjem, a i mogućnost kontaminacije i infekcije svedena je na najmanju moguću mjeru.

CooperVision nudi opciju Frequency 1 Day jednodnevne leće s UV zaštitom, dizajnirane kako bi vam pružile visoku razinu komfora, čak i na kraju dana. Kako im i samo ime kaže, ove leće nose se jedan dan i poslije upotrebe obavezno bacaju. Pakirane su po 30 komada i cijena im je pristupačna. Za one koji ne žele vremenska ograničenja u nošenju leća, a trebaju udobnost i sigurnost, tu je Biofinity, silikon hidrogel leća za nošenje do 29 dana i noći (odobrio FDA). Da bi se pri nošenju leća održao osjećaj ugode, ali i zdravlje očiju, treba se pridržavati uputa o njihovu čišćenju i održavanju. Jednu od najsigurnijih opcija pruža nova višenamjenska otopina Complete RevitaLens MPDS koja pruža učinkovitu zaštitu od mikroorganizama uključujući i one najotpornije poput akantamebe. Pogodna je za njegu svih mekih kontaktnih leća. Izloženost ljetnim uvjetima (jako sunce, morska voda, klimatski uređaji) može izazvati probleme s očima ne samo kod nositelja kontaktnih leća već kod osoba koje ih ne nose. Najčešći simptomi su: crvenilo očiju, osjećaj pijeska i pojačano suzenje.

Blink® contacts i Blink® intensive umjetne suze osiguravaju vlažnost oka, stabiliziraju suzni film te pomažu u zacjeljivanju manjih površinskih ozljeda na rožnici oka. Sadrže prirodni fotosenzibilni konzervans koji se prilikom kapanja razgradi pod utjecajem svjetlosti, tako da nema kontakta s okom i lećom. Vrlo su učinkovite, a istodobno blage za oko, pa se prema potrebi mogu kapati i nekoliko puta na dan. Mogu se koristiti uza sve vrste kontaktnih leća, s tim da prije uporabe ne treba skidati leće.

Komentari