Picasso u Rovinju

Na tragu prošlogodišnje izložbe "Dali; Božanski svjetovi", Zavičajni muzej Grada Rovinja priprema novu umjetničku poslasticu - Pabla Picassa.

264

Zavičajni muzej Grada Rovinja pripremio je za ovu godinu izložbu “Pablo Picasso: Godine na Azurnoj obali”, kroz koju otkriva najmanje istraženo područje u slikarovom opusu – područje keramike.

Picassov je stil ekspresivan i nekonvencionalno samosvojan, takav kakav je zapravo bio i on sam. Njegova su djela prožeta simboličkim motivima te bitnim osobama iz umjetnikova života. Njegova inovativnost iskazuje se ponajprije kroz često variranje istog motiva u različitim tehnikama, od crteža do slike, iz keramičke vaze u skulpturu i nazad.

Kada 1946. napušta Pariz i konačno seli na Azurnu obalu, u malom selu Vallauris, nekoliko kilometara sjeverno od Cannesa, Picasso se po prvi puta pobliže susreće s keramikom. Preko prijateljstva s bračnim parom Ramié koji je u Vallaurisu posjedovao veću manufakturu lončarskog obrta imena Madoura, prvi puta dolazi u kontakt s novim sredstvom izražavanja, pomoću kojeg stvara sve do svoje smrti.

Suradnja s bračnim parom Ramié i njihovim iskusnim lončarima Picassu je otvorila novi svijet. Upravo se taj novi svijet s radošću izlaže sve do 27. rujna 2015. u prostorima Zavičajnog muzeja Grada Rovinja.

Cijena ulaznica iznosi 40kn za odrasle, 35 kuna za umirovljenike i studente te 25 kuna za školarce iznad 12g. Grupni posjeti ostvaruju popust uz dodatnu mogućnost stručnog vođenja kroz postav.

Komentari