Paris fashion week u muškom stilu

516

Muška moda je u Grad svjetlosti dovela kreatore sa svih strana svijeta ali domaći stilisti uspješno odolijevaju, dokazujući da su jos uvijek vladari svjetskog fashiona. Kim Jones, direktor muških kolekcija galskog branda “Louis Vuitton”, što djeluje pod upravom umjetničkog direktora Marca Jacobsa, je u Parizu od prošlog lipnja. Njegova kolekcija pokazuje luksuzne siluete, zamotane u dopadljive mantile, kašmirske pullovere…Jones je pronašao nadahnuće u starom katalogu jedne japanske izložbe, posvećene Antoniu Lopezu. Upravo je u zemlji izlazećeg sunca, francuska marka započela uspješnu prodaju sa “Monogramom”, što podsjeća na lokalne jakne nazvane “Kamon”. Tako za idući hladni period, “Louis Vuitton” , putuje između Pariza i Tokyja. Sportwear je ostvaren zahvaljujući novim, japanskim tehnologijama tkanja.

Kod “Muglera” su uočljive posebnosti stiliste Romana Kremera, mnogo više nego umjetničkog direktora marke, Nicole Formichettija, koji je iapk uspio povratiti brand na izvorne vrijednosti. Posebno je istaknut volumen odjeće, dok naramenice ističu bistu dajući silueti solidnost. Podvlači se struk pa odjeća posjeduje ženski aspekt. Kravate su preokrenute, a manekeni su se zabavljali noseći “zakare” davnih vremena.

Njujorški stilist Philip Lim je pokazao poseban modernitet sa vunenim puloverima, urađenim širokim tkanjem. Upotrijebio je flanel, tehno platno i lažni print koji je pixelizirao uvećanjima. Motivi engleskih draperija su reproducirani na aktualnim bazama. Junchi Abe, dizajner japanskog “Kolora” od 2004. godine, je prvi put na pariskim podijima. Pokazao je predivne mantile svijetlih boja sa kragnom-šalom, produžene vunene kaputiće sa završecima od jerseya.

Također Amerikanac, Rick Owens je istančao stil. Njegovi manekeni su nosili elegantna odijela, sa hlačama uzdignutog pojasa i dugačke neprobojne kišne mantile, nalik na pokrivače ili odjeću stanovnika jako hladnih krajeva.

Nizozemci Victor é Rolf, uvijek rado primljeni u Gradu svjetlosti su aktualizirali ormane novih dandyja koje su obukli u bunde od lažnog krzna i plišane kaputiće sa leptir mašnama. Međutim, manekeni su djelovali poput nogometaša iz 70-ih godina, prošlog stoljeća.

Dzana Mujadzic

Komentari