Naslovnicaa Nesvrstano Pacijentici koja je zbog liječničke pogreške ostala nepokretna KBC Rijeka mora platiti...

Pacijentici koja je zbog liječničke pogreške ostala nepokretna KBC Rijeka mora platiti 5,6 milijuna kuna

44
Podijeli

Riječki KBC mora isplatiti čak pet milijuna i šesto tisuća kuna pacijentici koja je zbog liječničke pogreške 2006. godine postala doživotni invalid.

Pacinetica je tada je imala 44 godine. Odluka je to Županijskog suda u Rijeci, čime je nakon 13 godina sudske parnice pravomoćno okončan slučaj sada 56-godišnje Riječanke. Riječ je o najvišoj dosuđenoj odšteti dosad u Hrvatskoj, javlja Jutarnji list.

Pacijentica je otišla na rutinsku operaciju polipa maternice i ciste na jajniku. Obavila je sve potrebne preglede kod anesteziologa, snimanje pluća, obavila pretrage krvi i mokraće te bez ikakvih napomena i ograničenja dobila placet za operaciju. Probudila se na Intenzivnoj, priključena na respirator, a naknadno je saznala da je tijekom uvođenja u anesteziju mozak ostao bez kisika te da je pretrpio velika oštećenja. Odvjetnik oštećene Josip Mađarić objasnio je kako njegova klijentica uopće nije dospjela na operaciju, jer je pri uvođenju pacijentice u anesteziju došlo je do liječničke pogreške koja je ostavila katastrofalne posljedice po njezino zdravlje.

Oštećenoj pacijentici i njezinoj užoj obitelji dosuđena je odšteta čija glavnica, kamate i sudski troškovi ukupno iznose više od 5,1 milijun kuna, a KBC će, osim toga, morati pacijentici do stjecanja prava na starosnu mirovinu plaćati i mjesečnu rentu zbog izgubljene zarade koja se procjenjuje na oko pola milijuna kuna. Parnica je pokrenuta 2008., prvostupanjska presuda je donesena 2016., a presuda Županijskoga suda krajem 2018. godine, prenosi Jutarnji.  KBC-u su potvrdili pravomoćnost presude.

„Riječ je o događaju iz 2006. godine za koji je ustanova primila odluku o pravomoćnoj i ovršnoj presudi te je s tužiteljima postignut dogovor o obročnom načinu plaćanja navedene odštete“, kazali su ih KBC-a Rijeka. presuda je donesena prije dvadesetak dana, potvrdio je odvjetnik Mađarić napominjući kako su kamate i sudski troškovi gotovo dosegli iznos glavnice.

Komentari