Pacijentici koja je zbog liječničke pogreške ostala nepokretna KBC Rijeka mora platiti 5,6 milijuna kuna

57

Riječki KBC mora isplatiti čak pet milijuna i šesto tisuća kuna pacijentici koja je zbog liječničke pogreške 2006. godine postala doživotni invalid.

Pacinetica je tada je imala 44 godine. Odluka je to Županijskog suda u Rijeci, čime je nakon 13 godina sudske parnice pravomoćno okončan slučaj sada 56-godišnje Riječanke. Riječ je o najvišoj dosuđenoj odšteti dosad u Hrvatskoj, javlja Jutarnji list.

Pacijentica je otišla na rutinsku operaciju polipa maternice i ciste na jajniku. Obavila je sve potrebne preglede kod anesteziologa, snimanje pluća, obavila pretrage krvi i mokraće te bez ikakvih napomena i ograničenja dobila placet za operaciju. Probudila se na Intenzivnoj, priključena na respirator, a naknadno je saznala da je tijekom uvođenja u anesteziju mozak ostao bez kisika te da je pretrpio velika oštećenja. Odvjetnik oštećene Josip Mađarić objasnio je kako njegova klijentica uopće nije dospjela na operaciju, jer je pri uvođenju pacijentice u anesteziju došlo je do liječničke pogreške koja je ostavila katastrofalne posljedice po njezino zdravlje.

Oštećenoj pacijentici i njezinoj užoj obitelji dosuđena je odšteta čija glavnica, kamate i sudski troškovi ukupno iznose više od 5,1 milijun kuna, a KBC će, osim toga, morati pacijentici do stjecanja prava na starosnu mirovinu plaćati i mjesečnu rentu zbog izgubljene zarade koja se procjenjuje na oko pola milijuna kuna. Parnica je pokrenuta 2008., prvostupanjska presuda je donesena 2016., a presuda Županijskoga suda krajem 2018. godine, prenosi Jutarnji.  KBC-u su potvrdili pravomoćnost presude.

„Riječ je o događaju iz 2006. godine za koji je ustanova primila odluku o pravomoćnoj i ovršnoj presudi te je s tužiteljima postignut dogovor o obročnom načinu plaćanja navedene odštete“, kazali su ih KBC-a Rijeka. presuda je donesena prije dvadesetak dana, potvrdio je odvjetnik Mađarić napominjući kako su kamate i sudski troškovi gotovo dosegli iznos glavnice.

Komentari