Otvoren “Memorijalni Muzej 11. rujna”

344

muzej new york teroristicki napad

Dugoočekivani Muzej koji će čuvati spomen na veliku tragediju koja se 2001. odvila u New Yorku, napokon je završen i uskoro će biti otvoren za širu javnost.

Svaka žrtva spomenuta je u njegovu podzemnom dijelu, a muzej priča priču pomoću multimedijskih sadržaja, arhive i brojnih artefakata same tragedije.

Tu su vatrogasni kamioni, kola hitne pomoći, čelik s tornjeva te takozvani Last Column, posljednji dio čelika izvučen s poprišta tragedije koji su potpisali spasitelji.

new york muzej

U muzej su uključene i audio snimke putnika aviona, radnika u tornju, glasovi novinara koji su prenosili vijesti, a učinak je ogroman pošto oživljuje kaos kobnog dana.

Ozbiljnost zastrašujućeg događaja nije nimalo uljepšana. Uključene su i snimke radnika koji su skakali u smrt i citati ljudi koji su gledali njihove padove. Tu su i portreti napadača i snimke govora Osame bin Ladena.

Život svake žrtve spomenut je u dijelu pod nazivom „In Memoriam“, a Muzej je najprije tjedan dana otvoren samo za žrtve napada, obitelji poginulih i sudionike gradnje. Tako su ga ovaj tjedan posjetili i predsjednik Barack obama te gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg.

muzej new york

Cijena ulaznice biti će 24 dolara i od 21. svibnja Muzej je otvoren za javnost.

Photo: Reuters; BBC

Komentari