Operna diva otvara ATP Umag

140

Montserrat Caballe otvoriti će 22. Studena Croatia open turnira, 23.7.2011., u Umagu. Španjolska sopranistica, rođena u Barceloni, u opernom je svijetu poznata po nadimku La Superba, što znači da ima status apsolutne dive. Pjevala je u preko osamdeset opernih uloga, od barokne opere do Verdija, Wagnera, Puccinija, Straussa. Njezin glas je poznat po svojoj čistoći, preciznoj kontroli i kao izuzetno moćan. Caballe je poznata i po humanitarnom radu, UNESCO-va je ambasadorica Dobre volje, a u Barceloni godinama djeluje njena Zaklada za pomoć napuštenoj djeci. Snimila je duet s rock pjevačem Freddiejem Mercuryjem (Queen), hit Barcelona. Pjesma je nakon objave na istoimenom albumu postala 1992. godine i himna Ljetne olimpijade u Barceloni. Caballe je Barcelonu izvela uživo i 1999. godine na otvorenju finalne utakmice UEFA Lige Šampiona na Camp Nou stadionu u Barceloni, uz snimku tada pokojnog Mercuryja na led ekranu stadiona. Svojom osobnošću, ljudskom toplinom, karizmom i nevjerojatnim glasovnim mogućnostima Caballe očarava publiku diljem svijeta već gotovo pet desetljeća. Hrvatska publika imat će priliku slušati španjolsku divu na svjetskoj turneji, u okviru koje otvara 22.STUDENA CROATIA OPEN UMAG, 23.7.2011. u 21 sat.

Montserrat na koncertu u Umagu pjeva u pratnji Crnogorskog simfonijskog orkestra. Crnogorski simfonijski , osnovan u okviru Muzičkog centra Crne Gore, nastupio je na premijernom koncertu 14.12.2007. godine pod ravnanjem voditelja-dirigenta Alekseja Šatskog.Svirali su premijeru prve crnogorske opere Balkanska carica. U protekle četiri sezone sa orkestrom su surađivali istaknuti crnogorski i inozemni umjetnici: Goran Krivokapić, Grigorij Krasko, Vladimir Ovčinikov, Boštjan Lipovšek, Ingomar Rojner, Roman Simović, Štefan Kropfič, Emanuel Sison, Tim Hju, Ronald Colman. Koncert u Umagu je prvi nastup ovog mladog orkestra u Hrvatskoj, a koncertom će ravnati španjolski dirigent Jose Collado.

Collado, svjetski poznati dirigent ravnao je u najvećim opernim kućama sa najvećim izvođačima današnjice.Kao operni dirigent Collado je radio u svjetskim kućama uključujući i Metropolitan Operu, Carnegie Hall u New Yorku, Scala u Milanu , Arena u Veroni, Royal Albert Hall i Royal Festival Hall u Londonu, , i radio je s pjevačima kao što su Jaime Aragall, Montserrat Caballéa, Piero Cappuccilli, Ileana Cotrubas, Placido Domingo, Edita Gruberova, Barbara Hendricks, René Kollo, Alfredo Kraus, Luis Lima, Eva Marton, Leo Nucci, Elena Obraztsova, Katia Ricciarelli. 23.7.Jose Collado ravna Crnogorskim simfonijskim orkestrom na nastupu povodom otvorenja 22.studena Croatia open ATP turnira u umagu.

Komentari