Odlična prilika za bijeg u prirodu – Ako vam je dosta gužve, dođite u Volonterski kamp na Učki

62

Udruge Bioteka i BIOM u suradnji s Parkom prirode Učka organiziraju međunarodni volonterski kamp pod nazivom „Vratimo livade leptirima!“ u dva termina – od 9. do 19. kolovoza te od 24. kolovoza do 7. rujna 2018.godine.
Brdovita područja Parka prirode Učke a nekad su bila puna života, ljudi su vodili životinje na ispašu. Napuštanjem tradicionalnog stočarstva travnjaci s vremenom zarastaju i prelaze u šikare i šume. Zajedno s travnjacima nestaju i mnogobrojne vrste leptira, ptica i guštera koje gube svoj dom.

Misija volonterskih kampova je pružiti utočišta divljim vrstama putem direktnih konzervacijskih akcija i potaknuti ljude da se povežu s prirodom i sudjeluju u njenoj zaštiti.
Sudjelovanje na kampu, hrana i voda potpuno su besplatni za sve sudionike. Djeca su dobrodošla! Ukoliko imate psa, slobodno ga povedite. Od sudinika se traži jedino dobra volja, spremnost na rad i suradnju tijekom sudjelovanja u krčenju zaraslih travnjaka i održavanju kampa.

Pridružite nam se, volontirajte i sudjelujte u borbi za očuvanje bioraznolikosti, poručuju organizatori uz poziv – Ako vam je dosta gužve i užurbanog života, pridružite nam se na Učki – prijavnica http://prijavnica (https://goo.gl/forms/XX6HpplkFmZngpyD2).

Spava se u šatorima, a kuha se na logorskoj vatri i plinu. Pitka voda dostupna je iz cisterne na lokaciji kampa. WC je po principu „uradi sam“, a sastoji se od šume, lopate i stolice od grabovog drveta. Struja je dostupna putem solarnih panela za punjenje sitne elektronike poput mobitela ili fotoaparata. Radne aktivnosti odvijaju se ujutro od 8 do 11 sati te poslijepodne od 17: do 19 sati.

Sve dodatne informacije dostupne su na stranicama udruga Bioteka http://Bioteka (http://udruga.bioteka.hr/volonterski-kamp-na-ucki-ocuvanje-bioraznolikosti-daleko-od-civilizacije-2/) i BIOM (http://www.biom.hr/vijesti/kamp-ucka-360%E2%81%B0-vratimo-livde-leptirima-se-nastavlja/).

Upute za volontere – http://PDF upute (http://udruga.bioteka.hr/wp-content/uploads/2018/08/Upute-za-volontere.pdf).