Nevjerojatni duh Fride Kahlo

Izložba predmeta Fride Kahlo otkriva njenu bol i životnu želju kojom je tu bol nastojala prevladati

268

Poznata umjetnica Frida Kahlo kroz svoja je djela kanalizirala svoju fizičku bol i krhkost vlastitog tijela, što je posebno došlo do izražaja nakon teške prometne nesreće 1925., koja joj je brojnim frakturama i ozljedama nepovratno promijenila život. Možda jedino što na njoj nije bilo nimalo slomljeno njena je želja za životom, odnosno težnja da ga proživi punim plućima, samostalno i kreativno.

frida-kahlo-3

Ono što donedavno nije bilo poznato jest koliko je njena odjeća također kazivala njenu bol, ali i spomenutu težnju. Kahlo je sama radila svoju odjeću, šila je i prilagođavala svom asimetričnom, ranjenom tijelu.

frida-kahlo-1

Tu priču sada kazuje izložba u londonskoj galeriji Michael Hoppen, otvorena do 12. srpnja. Naime, nakon smrti Fride Kahlo 1954., njen suprug Diero Rivera njene je stvari smjestio u kupaonici kuće u Mexico Cityju, inzistirajući da ostane zatvorena 15 godina nakon njegove smrti. Iako je i on uskoro preminuo u 1957., soba je ostala zatvorena sve do 2004., kada je Ishiuchi Miyako dobila dozvolu fotografirati intimni sadržaj prostorije, čak 300 predmeta iz dotad nepoznate ostavštine života Fride Kahlo.

frida-kahlo-2

Tradicionalne Tehuana haljine istovremeno skrivaju ozljede donjeg dijela tijela, te služe kao feministički pozdrav matrijahalnom društvu iz kojeg potječu.

frida-kahlo-4

Mnogi su prijatelji primjetili, što god je Kahlo postajala fizički nemoćnija, to su njeni kostimi i haljine postajali razrađeniji.

frida-kahlo-5

Kroz slike se provlači određena pažljivost, svojstvena jednoj ženi dok prolazi kroz intimne predmete druge žene.

frida-kahlo-6

Kahlo je dekorirala svoje pete, korzete, čak i umjetnu nogu, pretvarajući ih iz medicinskih pomagala u svoj vizualni oklop.

frida-kahlo-8

Promatranjem ovih predmeta jednog po jednog mogu nam se učiniti jednostavnim, no promatranjem svih njih kao cjeline dobijamo uvid u život žene koja je kroz modu kanalizirala svoje fizičke teškoće u hrabar stav o snazi, identitetu i ljepoti.

frida-kahlo-7

B.Ž.

Komentari