Najavljen prvi ovogodišnji Ri gastro tjedan

Rijeka detox – zdravlje i vitalnost započinju na vašem tanjuru

123

Proljeće nam donosi prvo ovogodišnje izdanje Ri gastro dana, u nešto izmijenjenom ruhu i  s novim podnaslovom – Rijeka Detox, ali kao i do sada posvećeno lokalnim sezonskim namirnicama. Ova gastronomska manifestacija, nastala u organizaciji Turističke zajednice grada Rijeke i u suradnji s ugostiteljima Rijeke i okolice, trajat će od 7. do 14. travnja. Pred nama je tjedan dana posvećen samoniklom bilju kvarnerskog kraja i njegovom blagotvornom djelovanju na naše zdravlje, uz popratna događanja i stručna predavanja o detoksu i postizanju balansa u životu.

Novi Ri gastro dani prigodno su predstavljeni u Centru autohtonih proizvoda „Primorsko-goranska Kašetica“, a najavili su ih Vojko Obersnel, gradonačelnik Grada Rijeke, Petar Škarpa, direktor Turističke zajednice grada Rijeke, Sanja Krmpotić, koordinatorica programa Ri gastro Turističke zajednice grada Rijeke, Dalibor Šoštarić, ravnatelj Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ, Monika Srdoč, predstavnica bistroa Mezanin te dr. sc. Silvija Zec Sambol, dr. med., predavačica u sklopu programa Rijeka detox. Ukusne zalogaje za predstavljanje Rijeka detoxa pripremili su bistro Mezanin, konoba Volta, bistro-pizzeria Maslina na Zelenom trgu, Cacao Coffe & Sweets Bar, Rica Gluten Free, Socijalna zadruga Put, OPG Kenda i pekarski obrt Demetra.

Ovogodišnja manifestacija posvećena je detoksikaciji
Tko želi uživati u dobrom zdravlju, mora čuvati svoj želudac, stoljetna je narodna mudrost. Samoniklo jestivo bilje poboljšava probavu i opće zdravlje, a proljeće je pravo vrijeme za njegovo uvođenje u naše jelovnike, stoga je prva ovogodišnja Ri gastro manifestacija posvećena upravo namirnicama za detoksikaciju našeg organizma.

Ri gastro započinje u subotu, 7. travnja, jednodnevnom Zdravom tržnicom kod Kazališnog parka, s ponudom zdravih namirnica i proizvoda malih lokalnih proizvođača: OPG Kenda, OPG Sokić, OPG Kurbegović, OPG Mrvoš, Socijalna zadruga Put, Pekarski obrt Demetra, OPG Hela Liverić, OPG Maretić, OPG Bogdanić, First in the raw, Hortiriviera i eko trgovina Prokulica.

Manifestacija se nastavlja do subote, 14. travnja u ugostiteljskim objektima Rijeke i okolice uz ponudu jela s divljim šparogama, medvjeđim lukom, koprivom, mišancom i drugim namirnicama za vitalnost i bolje zdravlje. Detoks jela koja će se nuditi tijekom Ri gastro dana inspirirana su receptima Dunje Gulin, Sandre Kolonić & Gaia Nove i dr. sc. Silvije Zec Sambol, dr. med.

Ugostitelji-partneri koji sudjeluju u Ri gastro – Rijeka detox tjednu su Bistro Mezanin, Bistro Placa 51, Bistro Conca d’Oro, Konoba Volta, Bistro Kostrenka, Brasserie As, Restaurant Kamov (Grand hotel Bonavia), Restoran Aerosteak, Restoran Porto Grillo, Konoba Blato, Restoran hotela Continental, Bistro-pizzeria Maslina na Zelenom trgu, Kavana & Bar Grad, Slastičarna Ebba’s cuisine, Cacao Coffe & Sweets Bar, Rica Gluten Free, Samovar bar i trgovina bio&bio.

Promišljanje o prehrani i preuzimanje odgovornosti za svoje zdravlje, neophodno je u današnjem stresnom stilu života. Sve što unosimo u organizam utječe na naše osjećaje, izgled, energiju i vitalnost, a dodatno izlaganje stresovima i naporima onemogućuje tijelu eliminirati sve nakupljene toksine, što se dugoročno loše odražava na naše zdravlje. Detoksikacija je način uklanjanja nakupljenih štetnih tvari, te vraćanje tijela i duha u ravnotežu – na prirodan način, o čemu će se više moći saznati na stručnim predavanjima koja će se održavati u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, a ulaz će biti slobodan.

Program je dodatno obogaćen danima detox čajeva u Samovaruradionicom sirove hrane u konobi Nebuloza uz Sandru Kolonić iz udruge Gaia Nova te posebnim pogodnostima i savjetima o detoksu u bio&bio trgovini.

Više o ugostiteljima-partnerima i programu Rijeka detoxa moguće je pronaći na stranicama http://rigastro.visitrijeka.hr/

Komentari