Najavljen 22. međunarodni festival malih scena

352

festival-malih-scena-bonavia

Na današnjoj konferenciji za medije u hotelu Bonavia najavljen je ovogodišnji 22. međunarodni festival malih scena te predstavljen program i predstave Festivala. Konferenciji su prisustvovali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, umjetnički direktor Festivala Nenad Šegvić, selektor Bojan Munjin, koordinatorica festivalskoga programa Višnja Višnjić Karković, zamjenica direktora Regionalne direkcije Rijeka u Erste banci, generalnog sponzora Festivala, Tatjana Sundač te Marina Rogović, direktorica Grand hotela Bonavia, festivalske rezidencije.

Radni naslov ovogodišnjeg festivala je “Od sjaja do očaja”, nimalo slučajno, obzirom da je kazalište svjedok vremena, a vrijeme je takvo da živimo u svijetu koji stavlja na kušnju mnoge napore, ukupnu egzistenciju, duhovnu sferu, smisao kulture, sve do mjere opstanka i kulturnih okupljanja kao što je Međunarodni kazališni festival. Ovogodišnji selektor Bojan Munjin osvrnuo se u uvodnim riječima na tu krizu današjeg vremena, sadržanu u luku od sjaja do očaja, koja govori o tome da što brže idemo naprijed, sve se više strovaljujemo natrag, što više postajemo oduševljeni igračkama koje smo stvorili, sve nas manje zanimaju temelji našega postojanja. Jedan od tih temelja je i kultura, a Međunarodni festival malih scena danas također osjeća egzistencijalnu težinu zaborava kulture u ime tehnologije, napretka, moći i destrukcije.

Osvrnuo se na to i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, rekavši kako je festival u boljim vremenima imao više predstava, naročito gostujućih, no kako i sada njegov značaj toliki da ga ne treba posebno naglašavati, te je pritom čestitao umjetničkom direktoru Nenadu Šegviću na njegovom osnivanju i viziji zahvaljujući kojoj imamo prilike uživati u 22. izdanju.

Pročelnik odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar nadovezao se na važnost festivala, tim istaknutiju i izvan granica Rijeke i regije nakon što su se u problemima našle druge slične manifestacije. Kako je i program festivala vremena, očekuje nas puno pesimizma, terorizma i apsurda, znači tema kojima smo i inače svakodnevno okruženi. Istovremeno, okrenutost vlastitim i bližim, slavenskim produkcijama, od zemalja oko nas do Češke i Rumunjske, zapravo može biti izuzetno dobro jer nas potiče da možda naučimo nešto o sebi samima.

U ime Erste banke kao generalnog sponzora gospođa Tatjana Sundač istaknula je zadovoljstvo suradnjom s festivalom kao jednim od kulturnih projekata koje banka podupire, u želji da, pored ostvarivanja čim boljih poslovnih aktivnosti, sudjeluje i u unapređenju cjelokupnog društvenog okruženja u Gradu Rijeci.

Umjetnički direktor Nenad Šegvić najavio je selekciju osam ovogodišnjih naslova: program 2. svibnja otvara “Buržoazija” kazališta Na balustradi iz Praga, koja govori o oholosti današnjih ljudi koji troše, zabavljaju se i zaboravljaju na vlastitu odgovornost. 3. svibnja slijedi predstava o ljudskoj iracionalnosti, uskosti i primitivizmu “Razbijeni vrč” Jugoslovenskog dramskog pozorišta, potom 4. svibnja “Aleksandra Zec” HKD Teatra Rijeka o ratu, čovjekovoj destruktivnosti i nasilnosti, te 5. svibnja o krizi, ljubavi i beznađu govori nam predstava “Kazimir i Karolina” Ateljea 212 iz Beograda.

O usamljenosti i terorizmu govori 6. svibnja predstava “Mobitel” zagrebačkog teatra Mozugva, dok su iduća dva dana na rasporedu klasici: 7. svibnja Ibsenova “Hedda Gabler” o erosu uništenja u izvedbi Slovenskog narodnog gledališća iz Maribora te 8. svibnja Ionescova “Instrukcija” o manipulatorima u službi napretka u izvedbi Nacionalnog teatra “I.L.Caragiale” iz Bukurešta. Program zatvara predstava o modernim demonima “Kratka priča o Antikristu” Bitef teatra iz Beograda.

Sve predstave održavaju se u HKD-u na Sušaku, u čijem će se atriju organizirati susreti s autorima i razgovori o predstavama nakon njihova održavanja. Rezervacije ulaznica kreću od 8. travnja radnim danom od 10 do 12 sati na broj telefona 377 328, dok prodaja ulaznica kreće od 15. travnja radnim danom od 18 do 20h na blagajni Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku.

Više o programu potražite na službenoj web stranici festivala.

Komentari