Multimedijska postavka “Nadanje Srebrenica” u režiji Harisa Pasovića je dio službenog programa ovogodišnjeg, 69. izdanja najpoznatijeg starokontinentalnog festivala teatra u Avignonu, pod vodstvom čuvenog redatelja Oliviera Py.

Dokumentarna, umjetnička i metafizička postavka u kreaciji Harisa Pasovića, Lade Maglajlić i Enesa Husencehajića izvest će se u Gradu Papa od 11. do 19. srpnja, u raskošnom prostoru Sveučilista Avignon i oblasti Vaucluse. U prvom dijelu jednoipolsatne predstave, publika će se susresti sa ženom iz Srebrenice, koju tumači prvakinja sarajevskog Narodnog kazališta, poznata glumica Irena Mulamuhić, zatim će vidjeti 40 minutni dokumentarni film “Traganje”, snimljen na mjestima masovnih ubojstava i primarnih pa sekundarnih grobnica. Treći dio je posvećen izlozbi DNK žrtava.

irena_mulamuhic nadanje srebrenica

Haris Pasović 54-godišnji redatelj je i profesor na Akademiji Dramskih umjetnosti u Sarajevu i začetnik filmskog festivala, čija je uspješna epopeja započela ratne 1993. godine. Radio je sa Susan Sontag, dok je njegova postavka “Romea i Julije” bila jako komentirana u oblasti i inozemstvu, zbog činjenice da je ona pokazana kao kršćanka, a on musliman. Pasović je nagrađen u Edinburgu i Singapuru, otvorio je Napuljski festival i oduševio britansku publiku svojom adaptacijom Russelovog “Osvajanja ljepote”. Djelovao je u pariškom teatru “Bouffes du Nord” na poziv Petera Brooka.

Nestali -univerzalni sadržaj

Umjetnički direktor sarajevskog “East-West” centra ostvario je i u svijetu hvaljenu, uličnu postavku “Crvena linija” sa 11.541 stolicom u sjećanje na isto toliko poginulih žitelja, BiH prijestolnice. Prošle godine je ostvario na Latinskom mostu u Sarajevu zanimljivu postavku posvećenu Stoljeću Mira, na istom mjestu s kojeg je Princip izvršio atentat koji je gurnuo čovječanstvo u jednu od najvećih katastrofa.
Sarajevska crvena linija 2013 02

Aktualni performans u Avignonu je posvećen Srebrenici, ali i izgubljenim osobama u Argentini, Čileu, kartelskim ratovima Meksika, nestalima u Indoneziji, Libanonu, Kambodži, Sudanu i Centralnoj Africi.

Postavka je ostvarena uz pomoć specijalista za traganje za nestalima: Amora Masovića, Sadika Selimovića i Ismeta Musića. Umjetničku suradnju su osigurali Irma Saje i Vedad Orahovac, kao i kustosica prof.dr Aida Abadžić-Hadžić.

“Nadanje Srebrenica” su producirali East-West Center iz Sarajeva i pariška kuća 13 Productions.

Džana Mujadžić